Babka drożdżowa

Dziś przepis na klasyczną babkę drożdżową, przywołującą nieśmiało wiosnę i Wielkanoc.
Ciasto jest bardzo puszyste i niezwykle lekkie. Banalnie proste w wykonaniu jedyne czego potrzebujemy to trochę czasu i cierpliwości, aby mogło wyrosnąć.

Babka drożdżowa
Babka drożdżowa

Składniki na babkę drożdżową:

50 g drożdży
100 g cukru
150 ml letniego mleka
2 szklanki mąki
2 żółtka
50 g masła
sok z połowy limonki lub cytryny
skórka otarta z limonki lub cytryny

Wykonanie babki drożdżowej:

Drożdże rozkruszamy, zasypujemy 1/4 porcji cukru, rozcieramy i czekamy aż się rozpuszczą.
Dodajemy 1/4 mąki, połowę podgrzanego mleka, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Limonkę myjemy, sparzamy wrzątkiem.
Żółtka ucieramy z pozostałą częścią cukru.

Do wyrośniętego zaczynu dodajemy utarte żółtka, pozostałą mąkę, mleko, roztopione masło, sok i skórkę z limonki.
Wyrabiamy gładkie ciasto.
Blachę z kominem smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą, lub kaszką manną.
Wlewamy ciasto, łyżką dociskami i wyrównujemy.
Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno wypełnić formę w 3/4.

Babkę pieczemy przez 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Babkę drożdżową posypujemy obficie cukrem pudrem.
Ciasto najlepsze w dniu pieczenia.

Smacznego!

Zapraszam do wypróbowania przepisu na Babka z krówkami i adwokatem

Babka drożdżowa
Babka drożdżowa
Babka drożdżowa
Babka drożdżowa
Babka drożdżowa
Babka drożdżowa
Babka drożdżowa
Babka drożdżowa
Babka drożdżowa
Babka drożdżowa

 

 

 

 

17 odpowiedzi do “Babka drożdżowa”

  1. Cudowna babka, cudowne zdjecia 🙂 Pieklam tylko raz drozdzowa i to z przepisu Pierre Herme i mi sie nie udala 🙁 Chyb aczas na kolejna 🙂

    Usciski.

    1. Ciasto drożdżowe jest humorzaste, oj nie zawsze mi tak pięknie wyrasta ;)Czasem są takie dni, że lepiej nie wchodzić do kuchni 🙂 Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *