Babka z krówkami i adwokatem

Poszukując inspiracji, nowych przepisów na słodkie wypieki odwiedzam blogi kulinarne, wertuję książki i czasopisma, przeglądam stare, rozsypujące się już notatki. To mój rytuał. W pierwszej kolejności zwracam uwagę na składniki oraz ich proporcje. Czytając je, intuicyjnie wiem czy ciasto się uda, czy nie. Czy w smaku będzie zbyt słodkie, czy takie wyważone. Przyglądam się również zdjęciom, apetycznym kadrom od których oczekuję wzrokowego uniesienia. I tak było tym razem, poszukując przepisu na wilgotną babkę trafiłam na przepis Pieprz czy Wanilia na wielkanocną babkę krówkową z adwokatem.
Nie zawiodłam się, babka jest banalnie prosta w wykonaniu, niezwykle wilgotna a uroku dodaje jej polewa ze śmietany kremówki i krówek.

Babka z krówkami i adwokatem
Babka z krówkami i adwokatem

Postanowiłam zrezygnować z porcji cukru dodawanego do polewy, uznałam iż słodycz krówek wystarczy.
Wierzch babki posypałam posiekaną deserową czekoladą.
Zapraszam do wypróbowania przepisu na bakę drożdżową

Przepis podaję w całości za autorką 🙂

Składniki na babkę:
100 g krówek kruchych
100 ml likieru adwokat
260 g +1 łyżka mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
200 g masła
150 g cukru
4 jaja (L)

Polewa na babkę:
100 ml śmietanki słodkiej 30%
100g masła
70 g brązowego cukru
50 g krówek kruchych

Wykonanie babki:
Masło i jajka powinny być w temperaturze pokojowej.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Formę wysmaruj masłem i oprósz mąką.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i solą do osobnej miski.
Krówki (100g) posiekaj, wymieszaj z jedną łyżką mąki.

Utrzyj masło (o temp. pokojowej) z cukrem, dodawaj po jednym jajku i po trochu adwokata.
Na koniec wymieszaj mąkę (ucieraj do połączenia składników) i posiekane krówki.
Przełóż masę do formy. Wstaw do piekarnika i piecz 60 min. Ostudź babkę na kratce.

Składniki polewy przełóż do garnka. Postaw na ogniu i doprowadź do wrzenia (mieszaj od czasu do czasu). Zmniejsz płomień i gotuj 5-7 min, aż masa zgęstnieje. Gorącą polej ciasto. Pozostaw do zastygnięcia.

Smacznego!

Babka z krówkami i adwokatem
Babka z krówkami i adwokatem
Babka z krówkami i adwokatem
Babka z krówkami i adwokatem
Babka z krówkami i adwokatem
Babka z krówkami i adwokatem

 

 

 

19 odpowiedzi do “Babka z krówkami i adwokatem”

  1. Wygląda świetnie! Mam tylko jedno pytanie czy jest coś czym mogę zastąpić likier czy też mogę go w ogóle nie dodawać, aby baba była równie dobra?

  2. wow 🙂 piękna 😀 dziękuję za odwiedziny u mnie – jak miło odkryć tak piękny blog z takimi pięknymi zdjęciami 🙂 dodaję do obserwowanych z dziką radością 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *