Bigos wegetariański z jarmużu

Bigos wegetariański z jarmużu
Bigos wegetariański z jarmużu

Przepis na bigos pochodzi z książki Marty Orłowskiej „Regionalna Kuchnia Polska. Wielkopolska”. Wprowadziłam nico zmian w składniach, rezygnując z dodatku kiełbasy, smalcu i zasmażki. Tak, aby powstała bardziej „lekka” i zdrowsza wersja bigosu.
Jeśli nie jesteście jeszcze w pełni przekonani do smaku jarmużu to proponuję w połowie zastąpić go białą kapustą.

 

Składniki na bigos z jarmużu:
1 kg jarmużu
1 winne jabłko
2 cebule
2 łyżki oleju rzepakowego
1 szklanka bulionu warzywnego
1 łyżka powideł śliwkowych
2 łyżki domowego przecieru pomidorowego
sól, pieprz
1 łyżeczka kminku
ziele angielskie
2 liście laurowe
30g grzybów suszonych
sok z 1/2 cytryny

 

Wykonanie bigosu z jarmużu:
Grzyby suszone zalać ciepłą wodą i odstawić do namoczenia (najlepiej na noc).
Z liści jarmużu wyciąć grube nerwy, zaparzyć wrzącą wodą. Osączyć, pokroić w paski. Włożyć do garnka, zalać gorącym bulionem, dodać namoczone grzyby, przyprawy, powidła, przecieru pomidorowego. Dusić pod przykryciem około 10 minut. Cebulę pokroić, podsmażyć i dodać do jarmużu. Dusić kolejne kilka minut na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodać starte na tarce jabłko. Doprawić do smaku sokiem z cytryny.

Smacznego!

 

Bigos wegetariański z jarmużu
Bigos wegetariański z jarmużu
Bigos wegetariański z jarmużu
Bigos wegetariański z jarmużu
Bigos wegetariański z jarmużu
Bigos wegetariański z jarmużu

3 odpowiedzi do “Bigos wegetariański z jarmużu”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *