Bułki pszenno – żytnie

Zapytana co zawsze przechowuję na półce w lodówce odpowiem bez wahania – kostkę świeżych drożdży. Aby móc w leniwe, nieco dłuższe niż zazwyczaj poranki upiec bułki lub bochen pachnącego chleba. Czasem droga do piekarni wydaje się dłuższa, a założenie na siebie odzienia bardziej skomplikowane. Nie staram się walczyć z tym przeświadczeniem, tylko chwytam za drożdże, kruszę, słodzę, zasypuje mąką aby za 2 godziny zajadać się ciepłym pieczywem.

Bułki pszenno - żytnie
Bułki pszenno – żytnie

Dziś wrzucam na blog przepis na proste w wykonaniu bułki pszenno-żytnie na drożdżach. Receptura nie jest wyszukana, wykonanie równie nieskomplikowane, jedyne co potrzebujemy to czas… ale tego nam dziś nie brakuje.

Jeśli macie ochotę to podzielcie się swoim sekretem i napiszcie co zawsze znajduje się w Waszych lodówkach.

Składniki (6 sztuk)*:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąk żytniej (typ 720)
1/4 kostki drożdży świeżych (ok. 25g)
1 płaska łyżeczka cukru
1 i 1/2 łyżki oliwy
1/2 szklanki letniej wody
szczypta soli

* składniki odmierzałam zwykłą szklanką Arcoroc.

Wykonanie zaczynu:
Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem, łyżką mąki, zalewamy 2 łyżkami letniej wody. Odstawiamy na 10 minut aby „ruszyły”.

Wykonanie bułek:
Do misy przesiewamy obie mąki, dodajemy zaczyn, wlewamy oliwę i stopniowo wodę.
Mieszamy i przez 7-8 minut zagniatamy. Ciasto na bułki powinno być elastyczne i gładkie.
Formujemy kulę, smarujemy odrobiną oliwy aby zbytnio nie wyschło, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Blachę posypujemy mąką lub wykładamy papierem do pieczenia.
Dłonie oprószamy mąką.
Odrywamy porcje ciasta, formujemy kule, odkładamy na blachę.
Tak, przygotowane bułeczki nakrywamy szmatką i dajemy im ok. 10 minut do napuszenia się.
Wierzch nacinamy, wkładamy do gorącego pieca, pieczemy na rumiano-złoty kolor przez ok. 10 minut.

Polecam również przepis na Chleb pszenny – drożdżowy

Smacznego 🙂

Bułki pszenno - żytnie
Bułki pszenno – żytnie
Bułki pszenno - żytnie
Bułki pszenno – żytnie

 

 

13 odpowiedzi do “Bułki pszenno – żytnie”

  1. Witam.

    Piękne bułeczki 🙂

    Czy wielką szkodą dla ich jakości byłoby pominięcie w składnikach oleju? Gdyż niestety obowiązuje mnie dieta beztłuszczowa, a one tak apetycznie wyglądają. A może w ogóle nie wyjdą?

    1. Daisy bułeczki wyjdą bo rosną dzięki dodanym drożdżom ale ich miąższ będzie mniej wilgotny. Bułki z tego przepisu piekę dość często, czasem zastępuje wszystkie płynne składniki letnim mlekiem. 🙂 Życzę udanego pieczenia, napisz proszę jak wyszły.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *