Bułki z pieczarkami

Uwielbiam dania proste i nie skomplikowane jak to mawiają comfort food, które przywołują sentymentalne wspomnienia. Do takich smakołyków zaliczam właśnie bułki z pieczarkami, zajadałam się nimi dawno, dawno temu będąc jeszcze w liceum. Przywołuję w myślach mały, wegetariański bar w Bydgoszczy i przyjaciółkę z którą chadzałyśmy tam po lekcjach. Były to spontaniczne i nieskomplikowane czasy…
Bułeczki z tego przepisu wychodzą mięciutkie o cieniutkiej i chrupiącej skórce, najlepsze są jeszcze ciepłe.

Bułki z pieczarkami
Bułki z pieczarkami

Składniki (10 bułek):
500 g mąki pszennej (+ trochę do podsypania)
20g świeżych drożdży
szczypta cukru
1 szklanka letniego mleka
2 łyżki roztopionego masła
1 jajko (o temperaturze pokojowej)
płaska łyżeczka soli
+
1 jajko do posmarowania bułek
4 łyżki nasion słonecznika

Farsz:
1 kg pieczarek
1 cebula
2 łyżki oliwy
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Przygotowanie zaczynu – do miski wkruszyć drożdże, zasypać szczyptą cukru, trzema łyżkami mąki i zalać połową letniego mleka.
Odstawić w ciepłe miejsce aby drożdże ruszyły.
Cebulę i drobno pokrojone pieczarki podsmażamy na oliwie, doprawiamy do smaku według gusty.
Lubię dość mocno podsmażone i obficie popieprzone pieczarki.

Do rozczynu wlewamy pozostałą porcję mleka, masła, wbijamy jajko, wsypujemy mąkę i sól.
Składniki mieszamy i wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto.
Ważne jest aby dobrze wyrobić ciasto, zrobiłam to ręcznie bez użycia robota kuchennego.
Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz.

Z wyrośniętego ciasta formujemy wałek i kroimy na 10 części.
Porcje rozwałkowujemy na lekko oprószonym blacie na grubość ok. 1cm, nakładamy pieczarki (2,5 łyżki) dokładnie sklejamy krawędzie, końce zawijamy do środka i formujemy „wałeczki”.

Bułeczki układamy sklejeniem na dół, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Odstawiamy na 15 minut do ponownego wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy nasionami słonecznika.
Pieczemy przez 15 -20 minut na złoty kolor.
Smacznego 🙂

Bułki z pieczarkami
Bułki z pieczarkami
Bułki z pieczarkami
Bułki z pieczarkami
Bułki z pieczarkami
Bułki z pieczarkami
Bułki z pieczarkami
Bułki z pieczarkami
Bułki z pieczarkami
Bułki z pieczarkami

 

 

 

 

 

13 odpowiedzi do “Bułki z pieczarkami”

  1. A wiesz, że też mam podobne wspomnienia z czasów liceum? Teraz już 35 lat na karku, ale to były czasy, jakoś same dobre wspomnienia zostały i w to te bułki wliczając…

    1. Kasiu, bardzo się cieszę, że wypróbowałaś przepis. Niestety ciasto drożdżowe bywa kapryśne. Sama coś o tym wiem 😉 Czasem to wina drożdży a czasem zbyt ciepłego mleka z którego przygotowuję rozczyn do bułek.

      Pozdrawiam
      Ania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *