Chleb polski na zakwasie

Długo szukałam przepisu aby upiec mój pierwszy chleb.
Czytałam, oglądałam zdjęcia i znowu czytałam.
Marzyłam o chrupiącej skórce, delikatnym miąższu pełnym dziurek.
Lista przepisów do wypróbowania ciągle się powiększała i w końcu znalazłam.
Upiekłam chleb pszenny z tego przepisu. Gorąco polecam.

Chleb
Chleb

Chleb polski na zakwasie

Produkty:
200 g zaczynu zakwasowego żytniego
550 g mąki białej pszennej chlebowej
50 g mąki pszennej żytniej
1 łyżka soli
300 g letniej wody
opcjonalnie 1/4 łyżeczki drożdży instant
opcjonalnie 1/3 szklanki rodzynek*

Przygotowanie:
Połączyłam wszystkie składniki, ciasto wyrobiłam ręcznie, tak aby było gładkie i odchodziło od dłoni. Ciasto włożyłam do miski wysmarowanej oliwą i odstawiłam do wyrośnięcia na 2 godziny. Tak aby dwukrotnie zwiększyło swoją objętość. Nakryłam zwilżoną, lnianą szmatką. W czasie wyrastania złożyłam ciasto 2 razy w celu odgazowania.

Po upływie tego czasu na stolnicę wysypałam mąkę i z wyrośniętego ciasta uformowałam okrągły bochenek. Umieściłam go na dużej blasze wysypanej mąką i pozostawiłam ponownie do wyrastania na 1 godzinę. W międzyczasie nagrzałam piekarnik do 240 C.  Przed włożeniem do pieca nacięłam bochenek i posypałam mąką. Przez pierwsze 10 minut piekłam w temperaturze 240 C. Po tym czasie obniżyłam do 210 C i piekłam jeszcze przez 20 – 25 minut. Gorący, pachnący bochenek studziłam na kratce.
Smacznego 🙂

* Chleb piekłam dwa razy aby wypróbować przepis, za drugim razem postanowiłam dodać do niego rodzynki. Na blogu zamieszczam zdjęcia dwóch bochenków.

 

Chleb
Chleb
Chleb
Chleb
Chleb
Chleb
Chleb z rodzynkami
Chleb z rodzynkami
Chleb z rodzynkami
Chleb z rodzynkami

Jedna odpowiedź do “Chleb polski na zakwasie”

  1. Dzień dobry,

    Mam pytanie odnośnie sformułowania: 200 g zaczynu zakwasowego żytniego
    Czy to ma być po prostu 200g aktywnego zakwasu czy raczej zaczyn w stylu 20g zakwasu, 300g mąki 360g wody (proporcje z jednego ze znanych mi przepisów). Jezeli tak to jakie mają być proporcje?
    Strona podana w linku już nie istnieje pod tym adresem więc nie mogłam zgłębić tematu.

    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *