Chleb polski na zakwasie

Długo szukałam przepisu aby upiec mój pierwszy chleb.
Czytałam, oglądałam zdjęcia i znowu czytałam.
Marzyłam o chrupiącej skórce, delikatnym miąższu pełnym dziurek.
Lista przepisów do wypróbowania ciągle się powiększała i w końcu znalazłam.
Upiekłam chleb pszenny z tego przepisu. Gorąco polecam.

Chleb
Chleb

Chleb polski na zakwasie

Produkty:
200 g zaczynu zakwasowego żytniego
550 g mąki białej pszennej chlebowej
50 g mąki pszennej żytniej
1 łyżka soli
300 g letniej wody
opcjonalnie 1/4 łyżeczki drożdży instant
opcjonalnie 1/3 szklanki rodzynek*

Przygotowanie:
Połączyłam wszystkie składniki, ciasto wyrobiłam ręcznie, tak aby było gładkie i odchodziło od dłoni. Ciasto włożyłam do miski wysmarowanej oliwą i odstawiłam do wyrośnięcia na 2 godziny. Tak aby dwukrotnie zwiększyło swoją objętość. Nakryłam zwilżoną, lnianą szmatką. W czasie wyrastania złożyłam ciasto 2 razy w celu odgazowania.

Po upływie tego czasu na stolnicę wysypałam mąkę i z wyrośniętego ciasta uformowałam okrągły bochenek. Umieściłam go na dużej blasze wysypanej mąką i pozostawiłam ponownie do wyrastania na 1 godzinę. W międzyczasie nagrzałam piekarnik do 240 C.  Przed włożeniem do pieca nacięłam bochenek i posypałam mąką. Przez pierwsze 10 minut piekłam w temperaturze 240 C. Po tym czasie obniżyłam do 210 C i piekłam jeszcze przez 20 – 25 minut. Gorący, pachnący bochenek studziłam na kratce.
Smacznego 🙂

* Chleb piekłam dwa razy aby wypróbować przepis, za drugim razem postanowiłam dodać do niego rodzynki. Na blogu zamieszczam zdjęcia dwóch bochenków.

 

Chleb
Chleb
Chleb
Chleb
Chleb
Chleb
Chleb z rodzynkami
Chleb z rodzynkami
Chleb z rodzynkami
Chleb z rodzynkami

Jedna odpowiedź do “Chleb polski na zakwasie”

  1. Dzień dobry,

    Mam pytanie odnośnie sformułowania: 200 g zaczynu zakwasowego żytniego
    Czy to ma być po prostu 200g aktywnego zakwasu czy raczej zaczyn w stylu 20g zakwasu, 300g mąki 360g wody (proporcje z jednego ze znanych mi przepisów). Jezeli tak to jakie mają być proporcje?
    Strona podana w linku już nie istnieje pod tym adresem więc nie mogłam zgłębić tematu.

    Pozdrawiam

Odpowiedz na „magdaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *