Chleb pszenny – drożdżowy

Idealne niedzielne śniadanie to dla mnie kromka świeżego pieczywa, dobre masło, biały ser  i plaster pomidora.
Uwielbiam leniwe, niedzielne poranki pachnące domowym pieczywem, skubanie chrupiącej skórki, obserwowanie ptaków za oknem i biegającego psa sąsiadów.
Chciałabym aby czas się zatrzymał, a chwila trwała nieco dłużnej niż zwykle.
Zapraszam na ziołowy i aromatyczny chleb na drożdżach, chrupiąca skórka, wilgotny miąższ dzięki smażonej cebuli na pewno pobudzi Wasze zmysły.

Chleb pszenny - drożdżowy
Chleb pszenny – drożdżowy

Składniki:
500 g mąki pszennej
200 ml letniej wody
15 dkg świeżych drożdży
szczypta cukru
1 łyżeczka soli
1 średniej wielkości cebula
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki bazylii
oliwa

Wykonanie:
Do miski rozkruszyć drożdże, wlać 100 ml letniej wody, dodać cukier i łyżkę mąki.
Odstawić aby drożdże ruszyły (ok. 10-15 min).
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć.
Rozczyn, cebulę połączyć z pozostałymi składnikami.
Wyrabiać gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką.
Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć folią i odstawić na ok 12 godz (najlepiej na całą noc).

Następnego dnia na oprószonym mąką blacie uformować okrągły bochenek.
Posypać mąką i umieścić w koszyku do wyrastania obsypanym mąką.
Odstawić do ponownego wyrastania na ok. 1 godz.
Za koszyk do wyrastania może posłużyć nam miska wyłożona ściereczką i obficie wysypana mąką.
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni.

Wyrośnięty bochenek przełożyć do okrągłej formy obsypanej mąką lub ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ostrym nożem lub żyletką zrobić nacięcie i umieścić w piekarniku.
Chleb piec 10 min. w 220 stopniach, następnie ok. 45 min. w 180 stopniach.

Studzić na kratce 🙂
Chleb najsmaczniejszy w dniu pieczenia, kolejnego dnia może być wykorzystany do przygotowania wytrawnych tostów.

Smacznego !

Chleb pszenny - drożdżowy
Chleb pszenny – drożdżowy
Chleb pszenny - drożdżowy
Chleb pszenny – drożdżowy
Chleb pszenny - drożdżowy
Chleb pszenny – drożdżowy
Chleb pszenny - drożdżowy
Chleb pszenny – drożdżowy

 

 

 

 

5 odpowiedzi do “Chleb pszenny – drożdżowy”

  1. Wspanialy chlebek 🙂 Wczoraj wlasnie pieklam w zeliwnym garnku chleb na zakwasie. Zdecydowanie wole chleby na zakwasie wlasnie ale kromeczka takiego z cebulka tez bym nie pogardzila 🙂 A i grzanki z takiego domowego chebka sa pyszne .))

    Pozdrowienia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *