Ciasteczka z ciasta francuskiego z morelami

 

Ciasteczka z ciasta francuskiego z morelami
Ciasteczka z ciasta francuskiego z morelami

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego
3 dorodne morele
1 jajko
cukier puder
forma do muffinek (posiadam formę na sześć dużych babeczek)
masło do wysmarowania formy

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C.
Umyć, osuszyć i usunąć pestki z moreli.
Ciasto francuskie pokroić na sześć kwadratów (zgodnie z ilością otworów w formie).
Formę do muffinek wysmarować masłem i w każdy otwór włożyć kwadrat ciasta francuskiego.
Tak przygotowane ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i na wierzch położyć połówkę moreli.
Piec ok. 20 minut.

Zajadałam je jeszcze ciepłe posypane cukrem pudrem.
Inspiracją do przygotowania tych słodkości była tarta podpatrzona u Crummblle.

Ciasteczka z ciasta francuskiego z morelami
Ciasteczka z ciasta francuskiego z morelami
Ciasteczka z ciasta francuskiego z morelami
Ciasteczka z ciasta francuskiego z morelami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *