Ciastka owsiane

Dziś na blogu przepis na ciasteczka owsiane w trzech odsłonach, kokosowej, czekoladowej i z dodatkiem gotowanego buraka. Słodkie, chrupiące z zewnątrz, a w środku miękkie i rozpływające się w ustach. Będą idealnym dodatkiem do filiżanki aromatycznej kawy, kubka mleka lub po prostu słodkim drugim śniadaniem.
Zapraszam na ciacha 🙂

Ciastka owsiane
Ciastka owsiane

Ciasteczka owsiano-kokosowe

Składniki na 30 szt. średniej wielkości ciasteczek:
100 g miękkiego masła
2 jajka (L)
100 g cukru brązowego (ok. 1/2 szklanki)
170 g mąki pszennej (ok. 1 szklanka)
1/2 szklanki płatków owsianych
1 i 1/2 szklanki wiórków koksowych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta cynamonu
szczypta imbiru

Wykonanie ciasteczek owsiano-kokosowych:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Suche składnik: cukier, mąkę, płatki owsiane, wiórki, proszek, sodę, cynamon, imbir wsypujemy do miski, mieszamy.
Miękkie masło ucieramy z jajkiem, dodajemy suche składniki.
Za pomocą łyżki lub zwilżonymi dłońmi urywamy ciasto, formujemy okrągłe ciasteczka, układamy na blaszce zachowując niewielkie odstępy, lekko spłaszczamy.

Ciastka pieczemy ok. 10-15 minut na złoty kolor.
Studzimy na kratce, całkowicie przestudzone przekładamy do pojemnika lub dużego słoika na ciastka.

 

Ciastka czekoladowe z płatkami owsianymi

Składniki na ok. 20 sztuk średniej wielkości ciasteczek:
100 g miękkiego masła
1 jajko
100 g cukru brązowego (ok. 1/2 szklanki)
170 g mąki pszennej razowej (ok. 1 szklanka)
1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
100 g czekolady deserowej

Wykonanie ciasteczek czekoladowych:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Do miski wsypujemy suche składnik: mąkę, płatki owsiane, cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól. Dokładnie mieszamy łyżką.
Miękkie masło ucieramy z jajkiem, dodajemy suche składniki. Mieszamy.
Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę.
Za pomocą łyżki lub zwilżonymi dłońmi urywamy ciasto, formujemy okrągłe ciasteczka, układamy na blaszce zachowując dość spore odstępy, lekko spłaszczamy.

Ciastka pieczemy ok. 10-15 minut na złoty kolor.
Upieczone ciastka czekoladowe pozostawiamy przez ok. 5 minut na blaszce, następnie ostrożnie przekładamy na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Smacznego 🙂

 

Ciastka owsiane z burakiem

Składniki na 30 szt. średniej wielkości ciasteczek:
100 g miękkiego masła
1 jajko (L)
100 g cukru brązowego (ok. 1/2 szklanki)
1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
150 g ugotowanych i zmiksowanych buraków
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
300 g płatków owsianych (dodałam 200 g)
150 g posiekanej czekolady mlecznej lub deserowej

Wykonanie ciasteczek owsianych z burakiem:
Ugotowane buraki, miksujemy blenderem na pure lub ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Masło ucieramy z cukrem na gładki puch.
Dodajemy jajko, wanilię, buraki i miksujemy.
W osobnej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sól.
Suche składniki dodajemy do mokrych.
Do wyrobionego ciasta dodajemy płatki owsiane i posiekaną czekoladę.
Z ciasta formujemy kulki, układamy na blaszce zachowując niewielkie odstępy, lekko spłaszczamy.

Pieczemy ok. 10- 15 minut.
Upieczone ciasteczka pozostawiamy przez ok. 5 minut na blaszce, następnie ostrożnie przekładamy na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Smacznego 🙂

Ciastka owsiane
Ciastka owsiane
Ciastka owsiane
Ciastka owsiane
Ciastka owsiane
Ciastka owsiane
Ciastka owsiane
Ciastka owsiane
Ciastka owsiane
Ciastka owsiane
Ciastka owsiane
Ciastka owsiane

Ciasteczka z dodatkiem buraków upiekłam z przepisu Kate
Ceramika na zdjęciach dzięki uprzejmości Fabryki Naczyń Kamionkowych „Manufaktura”

 

9 odpowiedzi do “Ciastka owsiane”

  1. Te buraczane owsianki wyglądają zachęcająco! :]]
    Mają konkretny jakiś posmak buraczany, czy warzywo tylko taką ładną barwę dało?

    Pozdrawiam!
    N.

    1. Super przepis, dzięki niemu przekonałam się, że warto dodawać buraka do słodkich wypieków. Teraz czas na babkę lub ciasto czekoladowe 🙂

      Pozdrawiam
      Ania

  2. zdecydowanie moim faworytem są te kokosowe ! ale kazdych bym z checia spróbowała : >
    pysznie wyglądają ! pysznie !
    a buraczanych jestem strrrrasznie ciekawa 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *