Ciasto bardzo mocno czekoladowe

Wspaniałe ciasto, mocno czekoladowe a zarazem lekkie, rozpływające się w ustach. Jak dla mnie idealne bo na drugi dzień pozostało wilgotne. Jakby tego było mało ciasto oblałam polewą czekoladową i przybrałam figami. Słodka chwilo trwaj wiecznie!
Przygotowałam je na niedzielę ale może ktoś z Was skusi się i tak rozkosznie rozpocznie nowy tydzień. Warto wypróbować ten przepis!

Ciasto czekoladowe
Ciasto czekoladowe

Składniki na ciasto (okrągła forma 22 cm):

200 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao min.60%
200 g masła
1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej
170 g mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki kakao
1/2 szklanki wody
3 średnie jajka
75 ml maślanki
2 świeże figi (opcjonalnie)

Polewa czekoladowa:
250 ml tłustej śmietany (30%)
2 łyżki cukru pudru
100 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao min.60%
100 g czekolady mlecznej

Wykonanie ciasta:
Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni.
W rondelku rozpuszczamy posiekaną na małe kawałki czekoladę z masłem, wodą i kawą. Odstawiamy do ostudzenia.
Do miski przesiewamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i kakao.
Jajka oraz maślankę lekko roztrzepujemy i dodajemy do suchych składników. Mieszamy. Stopniowo wlewamy przestudzoną masę czekoladową i mikserem wyrabiamy gładkie ciasto.
Formę smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą, wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 1-1,5 godziny. Ciasto możemy nakłuć patyczkiem aby sprawdzić czy jest już gotowe. Patyczek powinien być suchy.

Wykonanie polewy czekoladowej:
W małym garnku podgrzewamy śmietanę, dodajemy cukier puder i doprowadzamy do zagotowania. Zdejmujemy z ognia i wrzucamy pokrojoną na małe kawałki czekoladę. Odstawiamy na chwilę aby czekolada się rozpuściła. Następnie mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Przed dekoracją ciasta polewę wkładamy do lodówki aby trochę zgęstniała. Polewę rozsmarowujemy szerokim nożem na wierzchu i bokach ciasta. Wierzch dekorujemy pokrojonymi w plasterki figami.

Źródło przepisu

Smacznego!

Ciasto czekoladowe
Ciasto czekoladowe
Ciasto czekoladowe
Ciasto czekoladowe
Ciasto czekoladowe
Ciasto czekoladowe
Ciasto czekoladowe
Ciasto czekoladowe
Ciasto czekoladowe
Ciasto czekoladowe
Ciasto czekoladowe
Ciasto czekoladowe


18 odpowiedzi do “Ciasto bardzo mocno czekoladowe”

    1. w PiPach 2,26 zł za sztukę 🙁 Chciałam zrobić lody figowe na pożegnanie lata, ale do nich potrzeba tych fig z kilogram i cena mnie mocno zniechęciła. Smuteczek.

      Ciasto śliczne i smakowite, a zdjęcia jak zwykle urokliwe 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *