Ciasto bez pieczenia. Sernik na zimno z malinami i czarną porzeczką

Dziś przepis na ciasto bez pieczenia, bez długiego stania w kuchni przy piekarniku, za to szybko, efektownie i mocno owocowo.
Tak na przywołanie słonecznego lata polecam wyczarować słodki tort na weekend.
Zimową porą kiedy brakuje świeżych, sezonowych owoców proponuję skorzystać z mrożonek. Do sernika dodałam maliny i czarną porzeczkę o intrygującym smaku i pięknym, głębokim kolorze.

Ciasto bez pieczenia. Sernik na zimno z malinami i czarną porzeczką
Ciasto bez pieczenia. Sernik na zimno z malinami i czarną porzeczką

Inspiracja przepisem z Moje Wypieki na Sernik z czarną porzeczką (na zimno)

Składniki na sernik na zimno (tortownica 22 cm):

Masa serowa:
700 g twarogu mielonego półtłustego (np. twarogu sernikowego z wiaderka)
250 g sera mascarpone
200 g cukru pudru
3 łyżki żelatyny w proszku + 1/4 szklanki wrzącej wody
+
250 g malin
250 g czarnej porzeczki (jeżyn lub jagód )

Spód sernika na zimno:
100 g ciastek owsianych
40 g płatków migdałów
60 g masła

Wykonanie sernika na zimno:
Ciastka kruszymy, dodajemy płatki migdałów i zagniatamy z masłem.
Wyklejamy dno tortownicy, mocno dociskając do formy.
Na czas przygotowania mas serowo-owocowych tortownicę wkładamy do lodówki.

Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Ser biały przekładamy do misy, dodajemy ser mascarpone, cukier, miksujemy na jednolitą masę.
Do płynnej jeszcze żelatyny dodajemy łyżkę masy serowej, mieszamy, czynność powtarzamy.
Następnie „rozcieńczoną” żelatynę przelewamy do masy sernikowej, miksujemy aby nie powstały grudki.

Maliny rozgniatamy widelcem lub miksujemy blenderem na puree.
Jeśli nie lubicie pestek możecie przetrzeć owoce przez sitko o drobnych oczkach.
Identycznie postępujemy z czarną porzeczką (jagodami lub jeżynami).

Połowę masy serowej dodajemy do puree malinowego, a drugą do porzeczkowego. Mieszamy.
Smakujemy, jeśli są za kwaśne dosładzamy.

Na spód z ciastek wylewamy masę porzeczkową (ciemniejszą), wyrównujemy i na pół godziny wkładamy do lodówki.
Następnie na lekko zastygniętą warstwę wylewamy masę serowo-malinową. Wyrównujemy wierzch.
Wkładamy do lodówki na 3-4 godziny lub całą noc.
Przed podaniem sernik na zimno możemy oprószyć płatkami migdałów i przybrać zamrożonymi malinami.

Smacznego 🙂

Ciasto bez pieczenia. Sernik na zimno z malinami i czarną porzeczką
Ciasto bez pieczenia. Sernik na zimno z malinami i czarną porzeczką
Ciasto bez pieczenia. Sernik na zimno z malinami i czarną porzeczką
Ciasto bez pieczenia. Sernik na zimno z malinami i czarną porzeczką
Ciasto bez pieczenia. Sernik na zimno z malinami i czarną porzeczką
Ciasto bez pieczenia. Sernik na zimno z malinami i czarną porzeczką
Ciasto bez pieczenia. Sernik na zimno z malinami i czarną porzeczką
Ciasto bez pieczenia. Sernik na zimno z malinami i czarną porzeczką
Ciasto bez pieczenia. Sernik na zimno z malinami i czarną porzeczką
Ciasto bez pieczenia. Sernik na zimno z malinami i czarną porzeczką

 

 

 

 

 

14 odpowiedzi do “Ciasto bez pieczenia. Sernik na zimno z malinami i czarną porzeczką”

  1. Twój sernik zaczarował mnie do tego stopnia, że kupione dzisiaj maliny wsadziłam do zamrażalnika bo chcę mieć takie piękne z białym przymrozkiem:-), sernik zrobię na niedzielę:-)

    1. Karolino, proponuję ser biały zmienić na chudy lub zastąpić jogurtem naturalnym no i może nieco zmniejszyć ilość cukru 🙂

      Pozdrawiam
      Ania

    1. Asiu myślę, że sernik na zimno truskawkowo-malinowy będzie w smaku pyszny.
      Czasem rozmrażam owoce na durszlaku aby nadmiar soku spłynął do miseczki i następnie je miksuję. Czasem miksuję zamrożone i od razu dodaję do masy serowej.
      Sernik z tego przepisu zrobiłam z zamrożonych owoców.

      Pozdrawiam ciepło i napisz jak smakowała wersja z moich ulubionych owoców 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *