Ciasto czekoladowe z burakami

„Biegnę za myślami
Gubię nogi za krokami
Co dzień…
Do ciebie gnam”

Mela Koteluk, Wolna

Ciasto czekoladowe z burakami
Ciasto czekoladowe z burakami

To ciasto z cyklu wrzucamy, mieszamy, pieczemy i gotowe. Prościej już być nie może. Jak przystało na rasowe ciasto czekoladowe jest ciężkie, zwarte i wilgotne. Można napisać, że zakalcowate. Jeśli buraki zetrzecie na tarce o dużych oczkach, w głęboko czekoladowej barwie widoczne będą delikatne muśnięcia bordowych refleksów. I nieco bardziej wyczuwalny będzie smak buraka.
Zapraszam.

 

Składniki na ciasto czekoladowe z burakami:
3 jaja
200 g cukru pudru
1/2 szklanki oleju rzepakowego
200 g mąki pszennej
4 łyżki kakao
1 szklanka startych buraków (4 średnie buraki)
100 g gorzkiej czekolady
szczypta sody oczyszczonej
+
2 winne jabłka
cynamon

 

Wykonanie ciasta czekoladowego:
Okrągłą formę wykładamy papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Buraki obieramy, ścieramy na tarce o małych lub dużych oczkach.
Czekoladę kroimy na małe kawałki.

Jaja ucieramy z cukrem pudrem, wlewamy olej rzepakowy, wsypujemy mąkę, kakao i szczyptę sody.
Ucieramy przez chwilę do uzyskania jednolitej masy.

Dodajemy buraki oraz posiekaną czekoladę, mieszamy łyżką aby wszystkie składniki połączyły się.
Ciasto przekładamy do formy.
Na wierzch układamy pokrojone jabłka, lekko wciskając w ciasto i posypujemy cynamonem.
Ciasto czekoladowe z burakami pieczemy około 40 minut do tzw. suchego patyczka.

Smacznego 🙂

 

Ciasto czekoladowe z burakami
Ciasto czekoladowe z burakami
Ciasto czekoladowe z burakami
Ciasto czekoladowe z burakami
Ciasto czekoladowe z burakami
Ciasto czekoladowe z burakami
Ciasto czekoladowe z burakami
Ciasto czekoladowe z burakami

17 odpowiedzi do “Ciasto czekoladowe z burakami”

  1. Jakoś nie mogę sobie wyborazić smaku czekolady i buraków jednocześnie ale jeśli nie spróbuję to nigdy się nie przekonam jak to jest. Być może pozytywnie się rozczaruję 🙂

  2. Dziekuje za przepis 😉 Ciasto upieklam wczoraj wieczorem , jest wysmienite. Wspaniale polaczenie gorzkiej czekolady i buraczka! Poezja smaku! Gratuluje bloga , przepisy Aniu sa rewelacyjne, zdjecia rowniez 😉

    1. Kamo,

      Tak mąkę pszenną można zastąpić ryżową lub mieszanką dobrych mąk bezglutenowych np. kukurydzianą, kokosową i ziemniaczaną. Ciasto czekoladowe zyska na smaku 🙂

      Pozdrawiam
      Anna

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *