Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i borówkami amerykańskimi

Niezawodny i sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe mojej mamy. Nazywane przez Nią ciasto „dla leniwych”. Chyba powinno nazywać się dla cierpliwych bo czas oczekiwania zawsze się dłuży. A ochota na coś słodkiego doprowadza do szaleństwa. Ciasto jest puszyste i lekko wilgotne, pozostaje świeże następnego dnia. Upiekłam je z połowy porcji
w małej blaszce ale przepis podaje na dużą zgodnie z oryginałem. Polecam!

Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i borówkami amerykańskim
Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i borówkami amerykańskim

Owoce:
250 gram borówek
5 dorodnych brzoskwiń

Składniki na kruszonkę:
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1/2 kostki masła
1 cukier waniliowy

Składniki na ciasto (duża blacha o wymiarach 24cm x 40cm):
1.) 10 dkg świeżych drożdży
2.) 1 szklanka cukru
3.) 1 opakowanie cukru waniliowego
4.) 4 jajka
5.) 3/4 szklanki mleka
6.) 1 szklanka oleju
7.) 4 szklanki mąki
8.) szczypta soli

Wykonanie ciasta:
Składniki umieszczamy w misce w takiej kolejności jak zostały one podane powyżej czyli:
1.) Do miski wkładamy rozkruszone drożdże
2.) Wsypujemy cukier
3.) Wsypujemy cukier waniliowy
4.) Jajka wbijamy do szklanki, roztrzepujemy i wlewamy do miski
5.) Lekko podgrzewamy mleko i wlewamy do miski
6.) Następnie olej
7.) Dorzucamy przesianą mąkę zakrywając wszystkie składniki
8.)  I na koniec szczypta soli

Składników nie mieszamy.

Miskę należy przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce.
Obecnie nie mamy problemów z temperaturą w Polsce :).
Zimą czas garowania możemy wydłużyć do 3 godzin.
Po upływie tego czasu robotem kuchennym łączymy wszystkie składniki
do uzyskania jednolitej masy.
Przygotowujemy kruszonkę zagniatając i formując w dłoniach grudki.
Jeśli kruszonka jest zbyt wilgotna dodać mąki i cukru, jeśli zbyt sucha, dodać masła.
Blachę smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia.
Wlewamy ciasto, układamy owoce i kruszonkę.
Pieczemy 40 min. w temperaturze 175 stopni C.
Smacznego!

Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i borówkami amerykańskim
Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i borówkami amerykańskim
Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i borówkami amerykańskim
Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i borówkami amerykańskim
Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i borówkami amerykańskim
Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i borówkami amerykańskim
Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i borówkami amerykańskim
Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i borówkami amerykańskim

4 odpowiedzi do “Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i borówkami amerykańskimi”

  1. Witam! Postanowiłam odwdzięczyć się odwiedzinami i czuję się niezmiernie miło zaskoczona, gdyż uwielbiam pichcić a zwłaszcza piec! Szukam często ciekawych przepisów i niekonwencjonalnych pomysłów na dania i desery, a tu proszę, jakby przysmaki mnie znalazły, właściwie Autorka bloga z nimi 😀 Uwielbiam ciasto drożdżowe jestem jego wierną fanką i wręcz bezwstydną pochłaniaczką- a co tam, przyznam się 😀
    Ciasto wygląda super i chyba się skuszę na wypróbowanie tego przepisu! Pozdrawiam 😉

    1. Pani Agato,
      Ciasto drożdżowe to jedno z pyszniejszych ciast z owocami. Przywołuje nam wspomnienia z domu rodzinnego, kiedy dłonie mamy kroiły kawałki jeszcze ciepłego drożdżowego.
      Owoce lata dają nam cała paletę możliwości komponowania symfonii smaków. Nic tylko się cieszyć i piec kolejne ciasta.

      Pozdrawiam
      Ania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *