Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Smak ciasta drożdżowego to jest to co delikatniejsza połowa Gzik i pyry kocha najbardziej.
Druga połowa śmie nazywać je czasem „suchą bułą” ale i tak sięga po kolejny kawałek.
Dogodzić i przedobrzyć zdarza mi się dość często… podwoić porcję owoców i kruszonki, ale nie zawsze wychodzi to na plus.
Czasem z tego dobrobytu powstaje pyszny zakalec …
Zachwycam się momentem wyrabiana, kiedy bezkształtna, klejąca masa przeobraża się w elastyczne i plastyczne ciasto.
Wyrastania. Niecierpliwe zaglądanie do miski czy już podwoiło swoją objętość. Jest w tym coś magicznego.

Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Dziś zapraszam Was na klasyczną drożdżówkę z kruszonką i rabarbarem, przepis ten może być bazą pod kolejne owoce sezonowe.
Dzięki zawartości oleju rzepakowego ciast jest wilgotne i pozostaje świeże następnego dnia.

Składniki na rozczyn:
20 g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki pszennej
4 łyżki letniego mleka

Składniki na ciasto (forma o wymiarach 24cm x 28cm):
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej *
pół szklanki cukru *
pół szklanki oleju rzepakowego *
pół szklanki mleka *
3 jajka (wielkość M)
szczypta soli
4 – 5 łodyg rabarbaru

* szklanka o pojemności 250 ml

Składniki na kruszonkę:
100 g mąki
50 g cukru
50 g zimnego masła

Ciasto drożdżowe kocha ciepło dlatego produkty powinny być w temperaturze pokojowej. Proponuję wieczorem, dzień przed pieczeniem wyjąć składniki z lodówki.

Wykonanie rozczynu:
Do szklanki lub miseczki rozkruszyć drożdże, zasypać mąką i cukrem, zalać letnim mlekiem (nie gorącym). Odstawić na 10-15 min. aby „ruszyły”

Wykonanie ciasta:
Do dużej miski przesiać mąkę, wsypać cukier, wlać olej, mleko i wbić jaja.
Dodać wcześniej przygotowany rozczyn.
Ciasto wyrobić ręcznie lub mikserem na gładką masę starając się je napowietrzyć.

Blaszkę o wymiarach 24 cm x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Wlać ciasto, wyrównać, blachę nakryć ręcznikiem kuchennym, odstawić na 30 min.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Obrać i pokroić rabarbar.
Z podanych składników zagnieść kruszonkę.

Na wierzchu rozłożyć rabarbar, posypać kruszonką, włożyć do piekarnika i piec ok. 35 min.
Pod koniec pieczenia za pomocą patyczka do szaszłyków możemy sprawdzić czy ciasto jest już upieczone. Patyczek powinien być suchy.

Smacznego!

Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Ciasto drożdżowe z rabarbarem

 

 

7 odpowiedzi do “Ciasto drożdżowe z rabarbarem”

  1. O tak, magia wyrabiania drożdżowego ciasta jest niesamowita. Drożdżowe faktycznie nie lubi być zdominowanym przez dodatki, ale jak tu się powstrzymać gdy te wiosenne składniki tak pyszne i kolorowe ?! Wspaniałe jest Twoje drożdżowe z rabarbarem!!

  2. Świetny przepis! Zrobiłam dziś i wyszło rewelacyjnie. Zrobiłam oczywiście więcej kruszonki i dodałam więcej rabarbaru, bo to jest najlepsze 😉 no i w gazowym piekarniku który niestety posiadam robiło się to nieco dłużej. Ale ogólnie przepis cudowny! 😉

    1. Oj coś wiem na ten temat, bo sama taki posiadam. Tak ich „uroda” 😉 Bardzo lubię ten przepis, dziś do kawy upiekę drożdżowy z rabarbarem i truskawkami. Pozdrawiam 🙂

  3. Musiałam dodać o jedną szklankę mąki więcej, bo po 30 minutach wyrabiania ciasto praktycznie nie zmieniło konsystencji. I tak nie udało mi się do końca wyrobić, żeby było elastyczne i miękkie, wciąż się trochę kleiło, ale mimo to przełożyłam do formy, piekłam godzinę. I wyszło przepyszne. Zdecydowanie najlepsze drożdżowe jakie jadłam. Mięciutkie, wilgotne. Wszyscy się rozpływali z zachwytu :)wysiłek i trochę nerwów były warte efektu końcowego! 😀

  4. Ciasto jest wspaniałe, a zdjęcia jeszcze piękniejsze, nie mogę przestać przeglądać! 🙂 Ten przepis na stałe zagości w mojej kuchni, pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *