Ciasto francuskie ze śliwkami

Pierwsze w tym roku ciasto ze śliwkami zapowiada zbliżającą się drobnymi krokami jesień. Ulotne lato jakby przysnęło, przegrało z chłodnymi porankami i szybko zapadającym już zmierzchem. Nie wiem czy się cieszyć, czy smucić. Z targu przynoszę do domu siatkę pełną dojrzałych pomidorów i śliwek, te ostatnie wyjadam już w drodze… bo takie są najsmaczniejsze.

Ciasto francuskie ze śliwkami
Ciasto francuskie ze śliwkami

Składniki:
ok 13 szt. dorodnych śliwek
opakowanie gotowego ciasta francuskiego (270 g)
1 łyżka cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki cynamonu
jajko do posmarowania ciasta

Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki i pokroić na mniejsze plasterki.
Ciasto francuskie rozwinąć, złożyć na pół (pozostawić na papierze, który wykorzystamy do pieczenia) i ułożyć na blaszce.
Posmarować rozkłóconym jajkiem, środek kwadratu gęsto wyłożyć plasterkami śliwek, pamiętając aby pozostawić ok 1,5 cm wolne brzegi.
Zawinąć brzegi ciasta do środka, mocno sklejając narożniki.
Posmarować jajkiem, wierzch posypać cukrem i cynamonem.
Piec przez 20 – 25 minut na złocisty kolor.

Smacznego 🙂

Ciasto francuskie ze śliwkami
Ciasto francuskie ze śliwkami
Ciasto francuskie ze śliwkami
Ciasto francuskie ze śliwkami
Ciasto francuskie ze śliwkami
Ciasto francuskie ze śliwkami

 

 

 

7 odpowiedzi do “Ciasto francuskie ze śliwkami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *