Ciasto jogurtowe z figami

To jedno z tych ciast bezproblemowych do przygotowania na szybko kiedy nachodzi nas ochota no coś słodkiego.
W tygodniu gdy jesteśmy zaganiane, zabiegane i zapatrzone w pierwsze złote liście.
Tęskniłam już za tym fragmentem cyklu kiedy zaczynam przeglądać garderobę i wyciągam z najgłębszych zakamarków szuflad grube w jesień barwne rajstopy i skarpety.
Kocham tę paletę kolorów i bawię się próbując odtworzyć ją w  fotografiach. Zapraszam 🙂

Ciasto jogurtowe z figami
Ciasto jogurtowe z figami

Ciasto jogurtowe robi się prawie samo, nie wymaga od nas zbyt dużego nakładu pracy i koncentracji.
Wzbogacone cynamonem i imbirem delikatnie wprowadza w  jesienną aurę.
A więc kroję kilka kawałków, chowam do pudełka i idę na długi spacer 🙂

Składniki:
(forma do keksa, wym. 10,5 cm x 29,5 cm)
1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta imbiru
2 jaja (wielkość L)
3/4 szklanki cukru
50 g roztopionego masła
1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
skórka starta z jednej cytryny
3 figi

Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Formę do keksa wykładamy papierem do pieczenia.
Figi myjemy, osuszamy i kroimy na plasterki.

Do miski przesiewamy mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, dokładnie mieszamy składniki.

W drugim naczyniu miksujemy jajka, cukier na puszystą masę.
Wlewamy ostudzone masło, jogurt dodajemy skórkę z cytryny i miksujemy.
Wsypujemy mąkę z dodatkami mieszamy chwilę, do połączenia składników.
Ciasto przekładamy do foremki, wyrównujemy wierzch, układamy w dwóch rzędach plasterki owoców.
Pieczemy ok 35-40 minut, do ”suchego patyczka”.

Ciasto przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)

Ciasto jogurtowe z figami
Ciasto jogurtowe z figami
Ciasto jogurtowe z figami
Ciasto jogurtowe z figami
Ciasto jogurtowe z figami
Ciasto jogurtowe z figami
Ciasto jogurtowe z figami
Ciasto jogurtowe z figami
Ciasto jogurtowe z figami
Ciasto jogurtowe z figami

 

 

 

 

 

23 odpowiedzi do “Ciasto jogurtowe z figami”

    1. Witaj Basiu na moim blogu 🙂 Proponuję do przepisu wykorzystać pokrojone w plasterki gruszki lub jabłka i lekko oprószyć cynamonem. A może skusisz się na ciasto ze śliwkami. Napisz proszę jaką wersję upiekłaś i jaki był efekt. Pozdrawiam słonecznie Ania 🙂

  1. Hello Anka, I want to try this cake. It looks so delicious! But I’ve got one question: is it a US cup you use to measure? If not, can you tell me how much gram or ml is one „szklanki”. I don’t understand Polish and the google translator isn’t the best 😉

    Thanks!
    Mara

    1. Hello Mara,
      Welcome to my blog 🙂 I am glad that I can help in baking this cake:

      250 grams of wheat flour
      2 spoons of baking powder
      1/2 teaspoon cinnamon
      pinch of ginger
      2 eggs (size L)
      200 grams of white sugar
      50 grams melted butter
      150 grams of thick natural yoghurt
      zest of one lemon
      3 figs

      Bon Appetit! I am waiting to send pictures of baked cake 🙂

      Regards
      Ania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *