Ciasto kruche z brzoskwiniami i jabłkami pod lekką bezą

 

Ciasto kruche z brzoskwiniami i jabłkami pod lekką bezą.
Ciasto kruche z brzoskwiniami i jabłkami pod lekką bezą.

Składniki (okrągła forma do tart o średnicy 27cm):
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki żytniej (typ 850)
1/2 kostki masła
1/4 szklanki cukru
2 żółtka
2 białka
8 łyżek cukru pudru
szczypta proszku do pieczenia

Owoce:
4 brzoskwinie
4 średnie jabłka

Wykonanie:
Na stolnicę przesiewamy mąkę połączoną z cukrem i proszkiem do pieczenia.
Dodajemy schłodzone masło i siekamy dużym nożem łącząc je jednocześnie z mąką.
W trakcie siekania ciasta robimy w środku wgłębienie i dodajemy żółtka.
Energicznie i w miarę szybko zagniatamy je, następnie umieszczamy w lodówce na 30 min.
Ciasto kruche szybciej wyrobimy jeśli nasze dłonie będą chłodne.
Proponuję przed wyrabianiem schłodzić je pod zimną wodą.
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Myjemy i kroimy owoce w plasterki.

Beza:
Białka ubijamy na sztywną pianę dodając szczyptę soli.
Pod koniec, stopniowo dodajemy 8 łyżek cukru nie przestając ubijać.
Zanim przygotujemy formę wkładamy masę bezową do lodówki.

Ciasto kruche:
Formę do tart smarujemy masłem. Schłodzone ciasto kroimy na plasterki i wyklejamy formę, zarówno dno jak i brzeg. Staramy się robić to równomiernie.
Kolejno nakładamy owoce i ubitą bezę.
Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!

Ciasto kruche z brzoskwiniami i jabłkami pod lekką bezą.
Ciasto kruche z brzoskwiniami i jabłkami pod lekką bezą.
Ciasto kruche z brzoskwiniami i jabłkami pod lekką bezą.
Ciasto kruche z brzoskwiniami i jabłkami pod lekką bezą.
Ciasto kruche z brzoskwiniami i jabłkami pod lekką bezą.
Ciasto kruche z brzoskwiniami i jabłkami pod lekką bezą.

4 odpowiedzi do “Ciasto kruche z brzoskwiniami i jabłkami pod lekką bezą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *