Ciasto marchewkowe

Nowy adres, nowe wnętrze zmusza do oswojenia światła. To co wydawało się już poznane, zaczyna mnie coraz bardziej zaskakiwać. Przeglądam stare przedmioty i z chęcią się ich pozbywam bo już nie czuję tego bluesa. Czy tęsknię za starym. Nie. Bo zmiany są potrzebne i nieuniknione.
Odkrywam nowe klimatyczne zaułki, zatrzymuję się, patrzę w stare, brudne okna suteren. Będą dobry tematem do serii zdjęć. Poznaję nowe twarze w sklepie gdzie kupuję prawdziwy chleb, upieczony w wiekowej piekarni. Kupuję warzywa od szczęśliwych ludzi, którzy pakują do siatek zdrową marchew i kilogram uśmiechu.

 

Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe

 

Piekę mało, bo czasu nie starcza mi nawet na oddychanie. Może szukam po prostu wymówki od lepszej organizacji swojego czasu. Jeśli już to sięgam do starych i niezawodnych przepisów. Jak na to ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi. Jest wilgotne dzięki oleju rzepakowemu, puszyste smaczne i zdrowe.

Tym razem połowę marchwi (200g) zastąpiłam odmianą brunatną w której jestem zakochana.

 

Składniki na ciasto marchewkowe:
4 jajka L
250g cukru trzcinowego
125 ml oleju rzepakowego
150g maki pszennej
150g mąki żytniej pełnoziarnistej (typ 2000)
5 łyżek kaszy jaglanej (suchej)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
2 płaskie łyżeczki cynamonu
100g czekolady gorzkiej lub mlecznej
400g marchwi startej na tarce
lub
200g marchwi pomarańczowej
200g marchwi brunatnej

 

Wykonanie ciasta marchewkowego:
Jajka ucieramy z cukrem, nie przerywając miksowania powoli wlewamy olej.
Do drugiej miski wsypujemy suche składniki: obie mąki, kaszę jaglaną, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i dokładnie mieszamy.
Następnie łączymy z masą jajeczną i miksujemy do połączenia składników.

Ostatnimi składnikami naszego ciasta marchewkowego będą starta marchew oraz pokrojona czekolada.
Teraz wystarczy tylko kilka ruchów łyżką i gotowe.
Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą.

Jeśli pieczemy ciasto marchewkowe z dodatkiem różnych gatunków marchwi to dzielimy je na dwie części, do jednej dodajemy pomarańczową, a do drugiej brunatną karotkę.
Przelewamy do formy na przemian, raz pomarańczową, raz ciemną masę. Dodatkowo za pomocą łyżki lub widelca robimy w cieście zygzaki.

Pieczemy przez 55-60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Smacznego!

Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe

6 odpowiedzi do “Ciasto marchewkowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *