Ciasto do pizzy

Jak zrobić ciasto do pizzy ? Idealne.
Aby po upieczeniu było chrupiące z zewnątrz, a w środku puszyste.
Często zadaję sobie to wydawałoby się trudne pytanie.
Mimo, iż stosuję sprawdzone przepisy na pizzę, to zawsze wychodzi nieco inna.
Bo podsypałam ciut więcej mąki przy wyrabianiu, bo może na spodzie rozsmarowałam nieco mniej sosu pomidorowego niż zwykle.
A może trzymałam ją, o 2 minuty dłużnej w piekarniku.

Ale to i tak nie zmienia faktu, iż domowa pizza jest najlepsza.
Zapraszam.

Ciasto do pizzy
Ciasto do pizzy

Pizzę piekę z dwóch przepisów tego oraz tego poniżej. Czasem eksperymentuję i zmieniam proporcje składników. Próbuję różnych gatunków mąk, daję nieco mniej drożdży lub dodaję kolejną łyżkę oliwy. Czasem wychodzi to ciastu na dobre, a czasem żałuję, że mnie pokusiło i zmieniłam przepis na ciasto do pizzy.

Zapytana. Jakie ciasto do pizzy lubię najbardziej? Odpowiem – ciasto domowe, własnej roboty.
Dodam, że:
Ciasto powinno być dobrze wyrobione, plastyczne i łatwo odchodzić od dłoni.
Cienkie, dłońmi rozciągane i sprawnie rozprowadzone po kamieniu lub blasze.
Posmarowane domowej roboty gęstym, aromatycznym sosem pomidorowym.

 

Składniki na dwa spody do pizzy (ok 30 cm)

Zaczyn:
25 g świeżych drożdży
szczypta cukru
1 łyżka mąki
2 łyżki ciepłej wody

Ciasto na pizzę:

500 g mąki pszennej (np. typ 550)
250 ml ciepłej wody (czasem mniej)*
łyżka oliwy z oliwek (+ 1 do posmarowania ciasta)
szczypta soli
+
zaczyn

Dodatki do pizzy

(dowolne):
2 kulki mozzarelli
6-7 plasterków szynki Serrano (lub innej)
5 pomidorów suszonych lub pieczonych
garść zielonych oliwek
suszona bazylia i oregano

Sos do pizzy:

1 puszka pomidorów lub przecieru pomidorowego
3 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
Wykonanie:

Przygotowanie zaczynu:
Składniki połączyć i odstawić na 10 minut aby drożdże się spieniły.

Przygotowanie sosu pomidorowego:
Pomidory lub przecier pomidorowy włożyć do garnka. Ząbki czosnku rozmiażdżyć lub drobno posiekać, dodać do pomidorów. Gotować na małym ogniu ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając. Odstawić do przestudzenia. Sos powinien być gęsty aby nie wsiąkał w pizzę.

Przygotowanie ciasta do pizzy:
Mąkę przesiać do miski, wlać ciepłą wodę, olej, rozczyn i szczyptę soli.
Miksować na wolnych obrotach lub wyrobić dłońmi do połączenia składników.
Następnie ciasto na pizzę wyłożyć na lekko obsypany mąka blat i dobrze wyrobić.
Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
Uformować kule, posmarować oliwą, włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.

Przygotowanie i pieczenie pizzy:
Piekarnik nagrzać do 220 stopni.
Dłonie i blachę lekko posmarować oliwą.
Wyrośnięte ciasto na pizzę podzielić na dwie, równe części.
Dłońmi, palcami rozciągnąć i uformować np. okrąg. Można to zrobić od razu na blasze.

Nałożyć porcję sosu pomidorowego, mozzarellę, plasterki szynki i suszonych pomidorów, oliwki lub inne dodatki.
Piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.

Przed podaniem posypać szczyptą bazylii i oregano.
Smacznego.

Ciasto do pizzy
Ciasto do pizzy
Ciasto do pizzy
Ciasto do pizzy
Ciasto do pizzy
Ciasto do pizzy

 

 

 

5 odpowiedzi do “Ciasto do pizzy”

  1. no pizza wygląda o wiele lepiej niż większość tych restauracyjnych ! : > odjęłabym tylko oliwki, bo pomimo wielu prób nie mogę się z nimi polubić. Ostatnio moja Babcia robiła pizzę z okazji swojego święta i kolejny raz udowodniła, że ta domowa nie ma w ogóle porównania do tych z ‚miasta’. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *