Ciasto z Nutellą

Obłędnie rozkoszny nugatowy Tort alla Gianduia, łączy w sobie to co najlepsze czekoladę i orzechy laskowe. Ciasto jest niezwykle delikatne o zachwycającym, wilgotnym wnętrzu. Hmm… może to nie ciasto tylko mus czekoladowy, trochę niepozorny ale ostrzegam nie można zaprzestać na jednym kawałku… Przepis pochodzi z książki „Jak być domową  boginią” Nigelli Lawson.

Ciasto z Nutellą
Ciasto z Nutellą

Składniki na ciasto:
6 jajek (wielkość L, żółtka oddzielone od białek)
szczypta soli
125 g miękkiego masła
400 g Nutelli
1 łyżka likieru Frangelico, rumu lub wody (dałam rum)
100 g mielonych orzechów laskowych (opcjonalnie drażetki czekoladowe)
100 g gorzkiej czekolady (rozpuszczonej w kąpieli wodnej)

Polewa:
100 g orzechów laskowych (waga po obraniu)
125 ml śmietany kremówki
1 łyżka likieru Frangelico, rumu lub wody (dałam rum)
125 g gorzkiej czekolady

Wykonanie ciasta:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Okrągłą tortownicę (23 cm) smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia.

W misce ubijamy białka ze szczyptą soli, nie musi być „na sztywno”.
Posiekaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (metalową miseczkę stawiamy na garnek z gotującą się wodą, tak aby dno miski nie dotykało wody).

W drugiej misce ucieramy masło z Nutellą na jednolitą masę, dodajemy rum, żółtka, mielone orzechy laskowe oraz ostudzoną roztopioną czekoladę.
Stopniowo, porcjami dodajemy ubite białka ostrożnie mieszając łyżką.

Pieczemy przez około 40 minut, studzimy na kratce.
W trakcie pieczenia cisto wyrośnie dzięki ubitym białką, niestety w trakcie studzenia lekko opadnie.

Orzechy prażymy na suchej patelni co jakiś czas potrząsając nią, tak aby nabrały złocistobrązowej barwy z każdej strony. Odkładamy do ostygnięcia, obieramy łuszczącą się skórkę.

Wykonanie polewy:
W rondlu z grubym dnem podgrzewamy śmietanę, alkohol (albo wodę) i posiekaną czekoladę. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu aż czekolada się rozpuści. Zdejmujemy z ognia, energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Ciasto smarujemy polewą i posypujemy uprażonymi orzechami.

Życzę słodkości 🙂

Czekolada
Czekolada
Ciasto z Nutellą
Ciasto z Nutellą
Ciasto z Nutellą
Ciasto z Nutellą
Ciasto z Nutellą
Ciasto z Nutellą
Ciasto z Nutellą
Ciasto z Nutellą
Ciasto z Nutellą
Ciasto z Nutellą

 

 

 

 

 

 

18 odpowiedzi do “Ciasto z Nutellą”

  1. Pięknie wygląda, i na pewno smakuje, śliczne serce. Bardzo podobają mi się Twoje zdjęcia, ja w fotografii kulinarnej stawiam dopiero pierwsze kroki.
    Apetyczne ciacho zapisuję na liście do upieczenia.

    1. Proponuję skorzystać z mocy miksera przy ucieraniu masła z Nutellą, lub „babciną” drewnianą kulę. Dobrze aby masa była gładka, bez grudek. Do ubicia białka może przydać się trzepaczka :)Pozdrawiam

  2. Dawno nie widziałam tak zachęcająco wygladajacego ciasta czekoladowego. Jest idealne i jakże intensywnie czekoladowe. Czysta rozkosz!!

  3. Wyglada tak przeslodko i apetycznie, ze z checia wgryzlabym sie w kawaleczek tego ciasta 🙂 I ta polewa…mniam 🙂

    Pozdrawiam cieplo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *