Czekoladowe muffinki według przepisu Nigelli Lawson

Ona wymarzona muffinka czekoladowa.
Potrzebowałam sprawdzonego i pewnego przepisu na czekoladowe muffinki i dlatego bez obaw sięgnęłam do Nigelli.
Delikatnie go zmodyfikowałam i guziczki czekoladowe zastąpiłam czekoladą mleczną.
Co tu pisać więcej… zniknęły błyskawicznie.

Czekoladowe muffinki według przepisu Nigelli Lawson

Czekoladowe muffinki według przepisu Nigelli Lawson

Składniki:

1 i 3/4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
2 łyżki najlepszej jakości kakao
3/4 szklanki cukru pudru
1 tabliczka czekolady mlecznej
2 tabliczki czekolady deserowej
1 szklanka mleka
1/3 szklanki plus 2 łyżeczki oleju
1 jajko

Z w/w porcji otrzymałam: 12 sztuk
Źródło

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180° C.
Do miski przesiewamy wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cukier i sól.
Robimy wgłębienie i dodajemy mokre produkty: lekko roztrzepane jajko, mleko, olej, mieszamy widelcem tak od niechcenia. Zgodnie z opisem im więcej grudek tym muffinki będą lepsze po upieczeniu. Na koniec dodajemy pokrojoną na drobne kawałki czekoladę mleczną.
Blaszkę do muffinek wykładamy papierowymi foremkami lub smarujemy tłuszczem.
Łyżką nakładamy porcje ciasta i pieczemy przez 25-30 minut.
Studzimy na kratce i dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej deserową czekoladą.
Dodatkowo przybrałam je mlecznymi kuleczkami.

Smacznego!

Czekoladowe muffinki według przepisu Nigelli Lawson

Czekoladowe muffinki według przepisu Nigelli Lawson

Czekoladowe muffinki według przepisu Nigelli Lawson

Czekoladowe muffinki według przepisu Nigelli Lawson

4 comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *