Dżem jabłkowo-bananowy z goździkami

 

Dżem jabłkowo-bananowy z goździkami
Dżem jabłkowo-bananowy z goździkami

Składniki:

1 kg jabłek
500 g bananów
220g – 300 g cukru
sok wyciśnięty z 1 cytryny
8 goździków zmiażdżonych w moździerzu

Wykonanie:
Jabłka myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy.*
Do garnka z grubym dnem wlewamy odrobinę wody, wkładamy pokrojone jabłka,
zmiażdżone goździki i wlewamy wyciśnięty sok z cytryny.
Całość zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu do uzyskania odpowiedniej konsystencji.**
Pod koniec smażenia dżemu dodajemy pokrojone w kosteczkę banany.
Smakujemy i jeśli jest potrzeba dodajemy cukier, mieszamy i gotujemy jeszcze 10 -15 min.
Dżem przekładamy do wyparzonych, suchych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy.

Smacznego!

* Do dżemu użyłam jabłek lekko kwaskowych. Nie obierałam jabłek ze skóry.
Jeśli nie lubicie delikatnie wyczuwalnej skórki jabłka albo dżem będą jadły dzieci możecie je obrać.

** Zajęło mi to około 35 minut

Inspiracja

Dżem jabłkowo-bananowy z goździkami
Dżem jabłkowo-bananowy z goździkami
Dżem jabłkowo-bananowy z goździkami
Dżem jabłkowo-bananowy z goździkami
Dżem jabłkowo-bananowy z goździkami
Dżem jabłkowo-bananowy z goździkami
Dżem jaDżem jabłkowo-bananowy z goździkami
Dżem jabłkowo-bananowy z goździkami
Dżem jabłkowo-bananowy z goździkami
Dżem jabłkowo-bananowy z goździkami
Dżem jabłkowo-bananowy z goździkami
Dżem jabłkowo-bananowy z goździkami

26 odpowiedzi do “Dżem jabłkowo-bananowy z goździkami”

      1. Witam!!!
        Dopiero odkryłam Twojego bloga i od razu dodałam do ulubionych a piszę bo zobaczyłam Twoje śliczne etykietki na przetwory (już skopiowałam przepis na dżem jabłkowo-bananowy w komentarzach piszesz, ze moze wrzucisz wzór etykietki do pobrania więc czekam.
        Pozdrawiam
        Aśka nowa fanka bloga

  1. Witaj

    A propo cukru – czy można dodać trzcinowy? Czy lepiej trzymać się przy zwyczajnym białym?
    A tak w ogóle rewelacyjny blog, będę tutaj częstym gościem! Pozdrawiam 🙂

  2. Tak Nieśko, już myślę do jakiego dżemu dodać banany. Ten przepis muszę powtórzyć bo zbyt często smakowałam go (czytaj: wyjadałam) i otrzymałam tylko 3 słoiczki 🙂

  3. Aniu jesteś zakręcona, nie wpadłabym na pomysl, że można jabłaka urozmaicić bananami… jabłka mam, dokupię banany i tez będę miała …tylko bez takich pieknych etykiet 🙁

  4. Czy ten dżem może długo stać? Zauważyłam, że w moich słoiczkach ściemniał na wierzchu i obawiam się, że się zepsuje, jeśli szybko nie zostanie zjedzony.

  5. Aniu jak długo pasteryzujesz ten dżemik? Moja mama ok 10-12 min od zagotowania ja z kolei moje truskawkowe dżemy zakręcam na gorąco i stawiam na wieczku aż do wystygnięcia. Podpowiedz proszę bo dziś chciałabym je zrobić a nie chcę niczego zepsuć.

    1. Asiu podobnie jak Twoja mama przetwory pasteryzuje ok. 10 minut od zagotowania wody. Mam wtedy pewność, że nic się nie zepsuje. W zeszłym roku przygotowałam spory zapas dżemu jabłkowo-bananowego na zimę 🙂 Tak mi się tylko wydawało. Bardzo nam zasmakował, znikał słoik za słoikiem i nic nie dotrwało do zimy. W tym roku brakuje mi czasu, ale na pewno przygotuję „co nieco” 😉 Pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *