Dżem z zielonych pomidorów

Smak tego dżemu jest niebanalny, wręcz intrygujący trudny do rozpoznania. Nie mogę
określi jego skali, rozkoszna słodycz przechodząca do delikatnie kwaskowej barwy.
Ach i te wyczuwalne drobne pesteczki, które mogą sugerować, że został on wykonany
z arystokratycznych fig. Dżem z zielonych pomidorów na pewno będzie idealnym dodatkiem do dań słodkich jak i wytrawnych. Polecam ten przepis do wypróbowania.

Dżem z zielonych pomidorów
Dżem z zielonych pomidorów

Przepis na ten rarytas znalazłam w starym, pożółkłym zeszycie mojej mamy. Wzbogaciłam go rodzynkami bo takie samotne leżały na kuchennej półce.

Składniki:
1 kg zielonych pomidorów (niedojrzałych)
500 g cukru
1 cytryna
opcjonalnie garść rodzynek *

Wykonanie:
Pomidory myjemy, kroimy w drobną kostkę lub plasterki. Wkładamy do szerokiego garnka np. brytfanki, która ma dużą powierzchnię parowana. Zasypujemy połową cukru, wlewamy sok wyciśnięty z cytryny, gotujemy co jakiś czas mieszając. Po godzinie wsypujemy pozostałą ilość cukru i gotujemy ok. 30 minut do uzyskania odpowiedniej konsystencji dżemu.
*Pod koniec smażenia dorzucamy garść rodzynek.

Do wyparzanych, osuszonych słoiczków wkładamy gorący dżem, mocno zakręcamy, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do przestudzenia.

Dżem z zielonych pomidorów
Dżem z zielonych pomidorów
Dżem z zielonych pomidorów
Dżem z zielonych pomidorów
Dżem z zielonych pomidorów
Dżem z zielonych pomidorów
Dżem z zielonych pomidorów
Dżem z zielonych pomidorów

13 odpowiedzi do “Dżem z zielonych pomidorów”

  1. Jesteś niesamowita z tym co tutaj wyprawiasz!! A zielonych pomidorów na straganie nigdy nie widziałam, czy trzeba dysponować własną hodowlą by uświadczyć tych niedojrzałych? Kiedyś jadłam taką konfiturę – jest przepyszna!!serdeczności!!

    1. Proponuję zapytać sprzedawców – rolników na osiedlowym targowisku. Ja tak zrobiłam i bez problemu otrzymałam „specjalne zamówienie” 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *