Focaccia

Powroty do domu z podróży tych małych i dużych zawsze mają ten sam rytuał. Zaglądanie do lodówki, wyrzucanie resztek kudłatej śmietany i wylewanie nieświeżego już mleka. Podtykanie się o torby porzucone w przedpokoju i góry prania. Troskliwe rozglądanie się po półkach na których osiadła już cieniutka warstwa kurzu. Zaparzam duży kubek herbaty, staję przy oknie i przyglądam się jak pies sąsiadów leniwie przeciąga się na schodach. Jak dobrze, że już jestem w domu. W głowie układam plan na następny tydzień, nie wiem od czego zacząć.

Focaccia
Focaccia

Przed wyjazdem upiekłam włoskie pieczywo zwane focaccia.
Ale nie udało mi się dodać przepisu i zdjęć wiec robię to teraz.
Zapraszam i gorąco polecam.

Składniki na ciasto:
10 g świeżych drożdży
150 ml letniej wody
250 g mąki pszennej
szczypta cukru
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka gruboziarnistej soli morskiej
kilka zielonych oliwek
kilka pomidorków koktajlowych
+
Dodatkowo:
2-3 łyżki oliwy

Wykonanie:
Drożdże pokruszyć, wrzucić do miseczki, zalać 3 łyżkami letniej wody, dodać szczyptę cukru i 2 łyżki mąki.
Zamieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do dużej miski przesiać mąkę, wlać pozostałą część wody, oliwę, łyżeczkę soli oraz oliwę z oliwek. Dodać wyrośnięty rozczyn drożdżowy.
Składniki wymieszać w misce za pomocą drewnianej łyżki, następnie zagnieść ręcznie na posypanym mąką blacie lub stolnicy.
Powinno być gładkie i elastyczne.
Ciasto rozwałkować do wielkości blachy w której będzie pieczone.
Blachę wysmarować dodatkową oliwą i wyłożyć rozwałkowanym ciastem.
Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 60 minut.

Piekarnik nagrzać do 220°C.
Ciasto posmarować oliwą, ułożyć oliwki i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
Posypać solą morską. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 min.
Po wyrośnięciu naciskając palcem ciasto zrobić wgłębienia.
Piec w nagrzanym piekarniku przez 15 – 20 minut na złoty kolor.

Bon Appetit !

Polecam również przepisy na pizzę:
Idealne ciasto na pizzę
Pizza z grzybami leśnymi
Pizza domowa z kabanosami i grzybami boczniakami

Focaccia
Focaccia
Focaccia
Focaccia
Focaccia
Focaccia
Focaccia
Focaccia

 

 

 

 

5 odpowiedzi do “Focaccia”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *