Granola. Przepis na zdrowe śniadanie

Czasem dzień rozpoczynam DYLEMATEM – co zjeść dziś na śniadanie. Coś dobrego, zdrowego i szybkiego w przygotowaniu, bo każde 5 minut o poranku jest na wagę złota. Miotam się przy lodówce i szafkach kuchennych, szukam natchnienia w chlebaku. Nadaremno. W takich sytuacjach z pomocą przychodzi mi wielki słoik z domową granolą. Do miseczki lub szklanki wsypuję kilka łyżek mieszanki płatków, dodaję owoce, jogurt lub ulubiony sok owocowy. I już biegnę dalej.
Zapraszam.

Granola. Przepis na zdrowe śniadanie
Granola. Przepis na zdrowe śniadanie

Na blogu dodałam przepis na domową granolę w wersji podstawowej, składającą się z płatków owsianych, żytnich i nasion słonecznika. Jest to baza do stworzenia granoli o wymarzonym smaku – orzechowym, kokosowym czy czekoladowym. To od Was zależny o jakie dodatki zostanie wzbogacona.

W sezonie wiosenno-letnim z reguły sięgam po wersję podstawową z dużą ilością świeżych owoców – truskawek, malin, jagód, porzeczek itd.
Zimą granolę wzbogacam o cynamon, suszone morele, figi, daktyle i czekoladę.

A jaki jest Wasz pomysł na szybkie śniadanie?

 

Składniki na domową granole:
2 szklanki płatków owsianych
1 szklanka płatków żytnich
1 szklanka ziaren słonecznika
3 łyżki miodu (syropu z agawy lub klonowego, lub z buraków cukrowych)
3-4 łyżki oleju rzepakowego + 1 łyżka

+ (opcjonalnie)

100 g żurawiny
100 g rodzynek
50 g ulubionych orzechów

Wykonanie domowej granoli:
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.
Do dużej miski wsypujemy płatki, ziarna słonecznika, dodajemy miód lub syrop oraz olej rzepakowy. Dokładnie mieszamy składniki granoli.

Dużą blachę smarujemy olejem lub wykładamy papierem do pieczenia.
Granole wykładamy na blachę i równomiernie rozprowadzamy.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 minut.
Dwukrotnie w czasie pieczenia, mieszamy składniki aby zarumieniły się równomiernie.

Upieczoną granolę odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, następnie dodajemy ulubione bakalie lub orzechy, przekładamy do słoika i szczelnie zamykamy.

Smacznego i zdrowego śniadania 🙂

 

Granola. Przepis na zdrowe śniadanie
Granola. Przepis na zdrowe śniadanie
Granola. Przepis na zdrowe śniadanie
Granola. Przepis na zdrowe śniadanie
Granola. Przepis na zdrowe śniadanie
Granola. Przepis na zdrowe śniadanie
Granola. Przepis na zdrowe śniadanie
Granola. Przepis na zdrowe śniadanie
Granola. Przepis na zdrowe śniadanie
Granola. Przepis na zdrowe śniadanie

8 odpowiedzi do “Granola. Przepis na zdrowe śniadanie”

  1. Zrobiłam, piekłam trochę ponad 10 minut i prawie cała się spaliła 🙁
    Odpowiednio nastawiłam piekarnik, piekłam na góra-dół a nie termoobieg. co zrobiłam nie tak?

    1. Magdaleno,
      Proponuję zmniejszyć temperaturę do 150 stopni oraz skrócić czas pieczenia granoli do 15 min.
      Wygląda na to, że to kwestia wyczucia piekarnika.

      W przepisie dopiszę informację o możliwości skrócenia czasu pieczenia granoli.

      Pozdrawiam ciepło
      Ania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *