Grzyby marynowane w occie

W tym roku postanowiłam nieco zmodyfikować mój sprawdzony przepis na grzyby w occie dodając do składników szczyptę cynamonu oraz marchewkę. Smak grzybów nabrały innego wymiaru z niczym nie porównywalnego. Genialnego aromatu. Po trzech dniach otworzyłam pierwszy słoik i … kolejny  🙂  Polecam!

Grzyby marynowane w occie
Grzyby marynowane w occie

Składniki:
ok. 1,5 kg grzybów (podgrzybki, borowiki, koźlaki, maślaki, kurki lub pieczarki)
ok. 2,5 szklanki wody (tylko aby zakryła kapelusze)
1 łyżka soli
Składniki na zalewę octową:
3 szklanki wody
1 szklanka octu (10%)
1 płaska łyżka cukru
1,5 łyżeczki soli
1 marchewka
szczypta cynamonu (albo i dwie)
pieprz ziarnisty, ziele angielskie, gorczyca

Wykonanie zalewy:
Grzyby, oczyszczamy, płuczemy.
Wkładamy do wysokiego garnka zalewamy wodą, solimy i gotujemy przez 10 minut na małym ogniu.

W drugim garnku przygotowujemy zalewę.
Wlewamy wodę, ocet, dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę, cukier, sól, wsypujemy przyprawy. Gotujemy ok. 5 minut.

Obgotowane grzyby przecedzamy, wkładamy do wcześniej wyparzonych słoiczków, zalewamy gorącą marynatą octową i dobrze zamykamy.
Słoiki obracamy do góry denkami, nakrywamy ręcznikiem kuchennymi i pozostawiamy do całkowitego przestudzenia.
Grzybki po 3 dniach są gotowe do zajadania 🙂

Polecam do wypróbowania podstawowy przepis na grzyby w occie.
Smacznego!

Grzyby marynowane w occie
Grzyby marynowane w occie
Grzyby marynowane w occie
Grzyby marynowane w occie
Grzyby marynowane w occie
Grzyby marynowane w occie
Grzyby marynowane w occie
Grzyby marynowane w occie

 

 

 

 

10 odpowiedzi do “Grzyby marynowane w occie”

  1. Wczoraj byłam na grzybach i nazbierałam 7 kg w niecałą godzinkę.
    Niestety same tzw. „kapcie”, do octu się nie nadają.
    Dzisiaj idę polować na takie małe bąbelki, do octu idealne 😀

    1. Iwono,
      Bardzo podoba mi się pomysł na grzyby w occie z dodatkiem chrzanu.
      Chętnie wypróbuje przepis jeszcze w tym sezonie 🙂

      Pozdrawiam słonecznie
      Ania

  2. Witam, czy w przepisie na marynatę nie brakuje listka laurowego, czy celowo go nie ma bo gryzł by sie z cynamonem? Swoją droga, bardzo fajny pomysł jutro wieczorem otwieram pierwszy próbny słoik, zastanawiam sie tylko czy to nic nie szkodzi, ze zalewa nie wypełniła mi całego słoika, jest około 2 cm miejsca? Pozdrawiam.

    1. Rafaelo,
      W tym przepisie na grzyby w occie nie ma listka laurowego, ale można go dodać. Smaki na pewno uzupełnią się a grzyby będą jeszcze bardziej aromatyczne. Nie dodałam go bo zależało mi aby bardziej wyczuwalny był smak cynamonu. Ilość zalewy w słoiku jest odpowiednia, powinna sięgać do charakterystycznego zwężenia słoika.

      Pozdrawiam i życzę smacznego
      Ania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *