Gulasz segedyński

Z przenikającą, deszczową aurą nabieram ochoty na dania treściwsze i bardziej barwne w smaku. Rozgrzewające mój żołądek jak i zmarznięte myśli… do znudzenia popełniam dania jednogarnkowe – zupę krem z pomidorów i pieczonej papryki. Ale przychodzi taki dzień, że myślę tylko o gulaszu. Daniu a dokładnie treściwej zupie z kuchni węgierskiej, za którą wprost przepadam. Tym razem gotuję gulasz segedyński z dodatkiem kiszonej kapusty i wołowiny.

Gulasz segedyński
Gulasz segedyński

Przepisów na tę potrawę jest wiele, jedne zalecają zagęszczanie sosu mąką, dodanie kwaśniej śmietany czy smażenie na smalcu. Inne opisują aby kapustę dusić w osobnym garnku i dodać pod koniec gotowania do podduszonego, miękkiego już mięsa. Postanowiłam wprowadzić pewne modyfikacje aby bez oporu móc nałożyć sobie drugą porcję gulaszu.

Składniki na gulasz:

500 g mięsa wołowego
200 g boczku wędzonego
3 łyżki oleju roślinnego
2-3 cebule
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
1 łyżka mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka tymianku
1-2 łyżeczki kminku, mielonego
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka węgierskiej pasty paprykowej, ostrej (np. firmy ROLNIK)
300 g kiszonej kapusty
ok. 2 szklanek bulionu lub wody (500 ml)
sól, pieprz
kwaśna śmietana

Wykonanie:
Boczek kroimy w paseczki, wołowinę w kostkę i chwilę podsmażamy na oleju.
Dodajemy cebulę mieszamy i smażymy kolejne 5 min.
Patelnie zdejmujemy z ognia aby zrumienione mięso, cebulę doprawić przyprawami.
Mieszamy i ponownie stawimy na gazie, podlewamy jedną szklanką ciepłego bulionu lub wody. Gotujemy pod przykryciem ok. 30 min.

Dodajemy kapustę kiszoną z sokiem, koncentrat pomidorowy i pastę paprykową, dusimy aż mięso będzie miękkie.
W trakcie gotowania podlewamy kilkakrotnie ciepłym bulionem, co jakiś czas mieszamy.
Pod koniec gotowania przyprawiamy solą i pieprzem.

Gulasz podajemy gorący, polany śmietaną.
Życzę smacznego!

Zapraszam Was na inne jednogarnkowe dania kuchni węgierskiej:
Węgierska zupa gulaszowa
Gulasz węgierski z pastą paprykową

Gulasz segedyński
Gulasz segedyński
Gulasz segedyński
Gulasz segedyński

 

 

6 odpowiedzi do “Gulasz segedyński”

  1. Aniu, cieszę, że wróciłaś na bloga 🙂 stęskniłam się…i martwiłam… też uwielbiam dania jedno garnkowe, ale jako, że u mnie w domu mięsnymi potrawami zajmuje się mąż, podrzucę mu twój dzisiejszy przepis 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *