Gzik i zapiekane pyry

Mój blog kulinarny nazywa się Gzik i pyry i nie mogło zabraknąć przepisu na to danie.
A więc dziś przepis na obiad z Wielkopolski czyli ziemniaki z białym serem.
Delikatnie zmodyfikowałam tę potrawę i pyrki zapiekłam w piekarniku na rumiany kolor.
Polecam!

Gzik i pyry
Gzik i pyry

Składniki:

Ziemniaki średniej wielkości (ilość zależna od apetytu)
Ser biały w kostce
Gęsta śmietana 12%
Cebulka
Szczypiorek
Olej
Sól
Pieprz
Papryka mielona
Tymianek

Wykonanie:

Ziołowy olej: 2-3 łyżki oleju, sól, pieprz, papryka mielona, tymianek

Dokładnie umyte ziemniaki gotujemy w mundurkach 15 min.
Odcedzamy i lekko studzimy.
Blaszkę do pieczenia smarujemy niewielką ilością oleju i układamy na niej ugotowane w mundurkach i przekrojone na pół pyrki.
Każdą połówkę smarujemy ziołowym olejem.
Tak przygotowane ziemniaki wkładamy do nagrzanego do 200 C piekarnika i pieczemy ok. 30 min.
W międzyczasie przygotowujemy gzik łącząc ze sobą biały ser, śmietankę, drobno posiekaną cebulę, sól i pieprz.
Przed podaniem gzik i zapiekane pyry posypałam szczypiorkiem.

Smacznego!

Gzik i pyry
Gzik i pyry
Gzik i pyry
Gzik i pyry
Gzik i pyry
Gzik i pyry
Gzik i pyry
Gzik i pyry

6 odpowiedzi do “Gzik i zapiekane pyry”

  1. Piękne Zdjęcia! Cudowne wręcz!

    A co do Grechuty, ten Pan wydaje mi się, że zawsze był drugim mężczyzna mojej mamy. Jego płyty zawsze u nas leciały, teraz z sentymentu sama go uwielbiam i z niebywałą chęcią puszczam jego utwory.

  2. Zrobiłam na sobotni obiad te pyrki i dzieciakom tak posmakowało że zażyczyli sobie również pyrki w niedzielę 🙂
    Dziękuję za pomysł na obiad!
    pozdrawiam
    Karolina 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *