Jabłka pieczone z żurawiną pod kruszonką z kaszy jaglanej

Jabłka pieczone z żurawiną pod kruszonką z kaszy jaglanej
Jabłka pieczone z żurawiną pod kruszonką z kaszy jaglanej

 

Składniki na jabłka pieczone (dla 2 osób):
2 średnie, kwaśne jabłka (np. Szara Reneta, Boskop)
4 łyżki suszonej żurawiny
1-2 łyżki miodu

Składniki na kruszonkę:
4 łyżki kaszy jaglanej (nieugotowanej)
1 łyżka masła
2 łyżki cukry trzcinowego
szczypta imbiru

 

Przygotowanie jabłek pieczonych:

Kaszę jaglaną przelewamy wrzącą wodą, aby pozbyć się goryczki. Wkładamy do małego garnka, zalewamy szklanką wody i gotujemy na małym ogniu do miękkości co jakiś czas mieszając. Ugotowaną kaszę odstawiamy do przestudzenia.

Jabłka myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół i wydrążamy gniazda nasienne. Żurawinę zaparzamy wrzątkiem, odstawiamy na 5 minut, następnie łączymy z łyżką miodu.

Chłodną kaszę jaglaną wkładamy do misy blendera, dodajemy, masło, cukier trzcinowy i szczyptę imbiru. Miksujemy do połączenia składników.

Do każdej wydrążonej połówki jabłka wkładamy łyżkę żurawiny, dociskamy.
Na wierzch porcję kruszonki z kaszy jaglanej i wyrównujemy.
Jabłka pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Smacznego!

Polecam inne przepisy na jabłka pieczone:

Jabłka pieczone ze śliwkami w czekoladzie

Pieczone jabłka z makiem, pod orzechową kruszonką

Jabłka pieczone pod bezą kokosową

 

Jabłka pieczone z żurawiną pod kruszonką z kaszy jaglanej
Jabłka pieczone z żurawiną pod kruszonką z kaszy jaglanej

 

Jabłka pieczone z żurawiną pod kruszonką z kaszy jaglanej
Jabłka pieczone z żurawiną pod kruszonką z kaszy jaglanej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *