Kanapka z jajkiem i bekonem

Kanapka to zapewne podstawowe danie, które często gości w naszych menu. Przygotowujemy ją błyskawicznie z ulubionych dodatków takich jak warzywa, nabiał, mięsa i sosy. Z reguły rozpoczynamy i kończymy nią dzień, zdarza się również że kanapką raczymy się na obiad. Warto zatem zadbać aby była smaczna i pożywna, przygotowana z produktów najlepszej jakości.

Podaję przepis na podstawową wersję kanapki z jajkiem sadzonym, bekonem i pastą awokado. Czasem wzbogacam ją o gruby plaster świeżego pomidora… ale robię to z reguły w sezonie, kiedy pachną i smakują intensywnie latem.
Zapraszam.

Kanapka z jajkiem i bekonem
Kanapka z jajkiem i bekonem

 

Składniki na kanapki dla dwóch osób:

2 ciabatty
2 sadzone jajka (jaja od kur z wolnego chowu)
6 plasterków bekonu, dobrze wysmażonego
kilka talarków czerwonej cebuli
sól morska
świeżo mielony pieprz

 

Składniki na pastę z awokado:

1 dojrzałe awokado
łyżeczka soku z cytryny
1 ząbek czosnku (może być np. czosnek marynowany)
sól morska
świeżo mielony pieprz

Wykonanie pasty awokado:
Awokado obieramy ze skóry, rozgniatamy widelcem, dodajemy posiekany czosnek.
Skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą i pieprzem. Mieszamy.

Montaż kanapki:
Ciabatty przekrawamy wzdłuż, smarujemy pastą z awokado, nakładamy wcześniej usmażone jajka sadzone, plastry boczku oraz talarki cebuli.
Posypujemy solą morską i świeżo zmielonym pieprzem, przykrywamy drugą kromką.

Smacznego!

Kanapka spoczęła na uroczej desce, którą dostałam w prezencie od Fandoo

Kanapka z jajkiem i bekonem
Kanapka z jajkiem i bekonem
Kanapka z jajkiem i bekonem
Kanapka z jajkiem i bekonem

 

 

Kanapka spoczęła na uroczej desce, którą dostałam w prezencie od Fandoo ( http://blog.fandoo.pl)

4 odpowiedzi do “Kanapka z jajkiem i bekonem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *