Kanapka z pieczoną dynią, serem feta i prażonymi orzechami

 

Kanapka z pieczoną dynią, serem feta i prażonymi orzechami
Kanapka z pieczoną dynią, serem feta i prażonymi orzechami

Składniki:

pieczona dynia w ziołach
ser feta
garść prażonych orzechów włoskich
kromki ulubionego pieczywa
masło
pieprz czarny
listki bazylii (opcjonalnie)

Wykonanie:

Dynię myjemy, kroimy na mniejsze plastry (o grubości 2 cm) wycinamy włóknisty miąższ i pestki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy ulubionymi przyprawami (np. czosnek, gałka muszkatołowa, słodka czerwona papryka, czarny pieprz) i skrapiamy oliwą. Dynię pieczemy przez ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Orzechy włoskie prażymy na rozgrzanej patelni, co jakiś czas mieszając.
Kromki pieczywa smarujemy masłem, układamy plastry upieczonej dyni, ser feta, posypujemy orzechami włoskimi i pieprzem.
Kanapki możemy ozdobić listkami bazylii.

Smacznego!

Kanapka z pieczoną dynią, serem feta i prażonymi orzechami
Kanapka z pieczoną dynią, serem feta i prażonymi orzechami
Kanapka z pieczoną dynią, serem feta i prażonymi orzechami
Kanapka z pieczoną dynią, serem feta i prażonymi orzechami

6 odpowiedzi do “Kanapka z pieczoną dynią, serem feta i prażonymi orzechami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *