Karmelizowana czerwona cebula z żurawiną i czekoladą

Anka | Grudzień 3, 2012 | KOMENTARZE:14 Komentarze »

Przepisów na karmelizowaną cebulę jest bardzo dużo, wiele z nich wypróbowałam. Cały czas poszukiwałam swojej receptury mieszając  w różnych proporcjach cukier, miód, porto lub ocet balsamiczny. Pewnego dnia z kuchennej półki przemówiła do mnie samotna deserowa czekolada… i tak oto powstał ten przepis. Karmelizowana cebula będzie wspaniałym dodatkiem do dań mięsnych, serów lub wytrawnych tart. Polecam :)

Karmelizowana czerwona cebula z żurawiną i czekoladą

Karmelizowana czerwona cebula z żurawiną i czekoladą

Składniki:
500 g czerwonej cebuli
2 kostki deserowej czekolady
2 łyżki oliwy
3 łyżki cukru muscovado
200 ml czerwonego wytrawnego wina
50 ml wody
3 łyżki octu balsamicznego
1/2 szklanki suszonej żurawiny
listek laurowy
sól, pieprz, czosnek granulowany

Wykonanie:
Cebulę kroimy w cienkie paseczki, podsmażamy na rozgrzanej oliwie do czasu, aż będzie miękka. Dusimy ją na bardzo małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy cukier, żurawinę, wino, wodę, listek laurowy, sól i pieprz. Mieszamy, dusimy, aż cebula będzie skarmelizowana, a nadmiar płynów wyparuje (ok. 30 min.). Na koniec dodajemy ocet balsamiczny, 2 kostki czekolady i mieszamy. Smakujemy, w razie potrzeby przyprawiamy solą i pieprzem.
Tak przygotowaną konfiturę z cebuli możemy przełożyć do słoiczków, zamknąć na ciepło lub przechowywać w lodówce do 5 dni.
Smacznego!

Karmelizowana czerwona cebula z żurawiną i czekoladą

Karmelizowana czerwona cebula z żurawiną i czekoladą

Karmelizowana czerwona cebula z żurawiną i czekoladą

Karmelizowana czerwona cebula z żurawiną i czekoladą

Karmelizowana czerwona cebula z żurawiną i czekoladą

Karmelizowana czerwona cebula z żurawiną i czekoladą

Karmelizowana czerwona cebula z żurawiną i czekoladą

Karmelizowana czerwona cebula z żurawiną i czekoladą

 

Kategoria: Dania wegetariańskie, Do chleba, Przekąski, Przetwory, Warzywa TAG: ,

14 Komentarze

  1. MalgosiaZ pisze:

    No…ja to miałam zrobić, ja :) wyszło Ci pięknie! jak zawsze zresztą:)uwielbiam Twojego bloga!

  2. crummblle pisze:

    Bardzo interesujący przepis i świetne zdjęcia :-) Mniam!

  3. siankoo pisze:

    bardzo ciekawe połącznie, jakoś do tej pory cebula z czekoladą mi się nie kojarzyła, ale to znaczy ze trzeba wypróbować:))))

  4. majka pisze:

    Koniecznie musze ja przygotowac! Wyglada wspaniale. A dodatek czekolady strasznie interesujacy… :)

    Pozdrowienia.

  5. Ola pisze:

    niegdy nie robiłam karmelizowanej cebuli z czekolada, postaram się dziś zrobic:)

  6. jadwiga pisze:

    dziękuje za ten przepis, link do Twojego bloga dam dzisiaj na moim ponieważ napisałam o cebuli, warto zajrzeć, pozdrawiam serdecznie
    jadwiga

  7. Ancyk12 pisze:

    Robiłam dzisiaj ten przepis. Wygląda świetnie, ale wyszła słodka. Taka miała być?

    • Anka pisze:

      Ancyku, karmelizowana cebula powinna być w smaku słodko – winna. Smak wina powinien być wyczuwalny. Pozdrawiam :)

      • Ancyk12 pisze:

        Aniu to właśnie taka mi wyszła. Robiłam pierwszy raz taki przepis i tak naprawdę nigdy nie jadłam cebulki w takiej postaci, dlatego miałam wątpliwości :) Pozdrawiam

        • Anka pisze:

          Sama często modyfikuje proporcje, dodając więcej wina lub np. czosnku :) ale i tak intensywność smaku zależy przede wszystkim od ostrości cebuli. Pozdrawiam słonecznie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>