Karmelizowana czerwona cebula z żurawiną i czekoladą

Przepisów na karmelizowaną cebulę jest bardzo dużo, wiele z nich wypróbowałam. Cały czas poszukiwałam swojej receptury mieszając  w różnych proporcjach cukier, miód, porto lub ocet balsamiczny. Pewnego dnia z kuchennej półki przemówiła do mnie samotna deserowa czekolada… i tak oto powstał ten przepis. Karmelizowana cebula będzie wspaniałym dodatkiem do dań mięsnych, serów lub wytrawnych tart. Polecam 🙂

Karmelizowana czerwona cebula z żurawiną i czekoladą
Karmelizowana czerwona cebula z żurawiną i czekoladą

Składniki:
500 g czerwonej cebuli
2 kostki deserowej czekolady
2 łyżki oliwy
3 łyżki cukru muscovado
200 ml czerwonego wytrawnego wina
50 ml wody
3 łyżki octu balsamicznego
1/2 szklanki suszonej żurawiny
listek laurowy
sól, pieprz, czosnek granulowany

Wykonanie:
Cebulę kroimy w cienkie paseczki, podsmażamy na rozgrzanej oliwie do czasu, aż będzie miękka. Dusimy ją na bardzo małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy cukier, żurawinę, wino, wodę, listek laurowy, sól i pieprz. Mieszamy, dusimy, aż cebula będzie skarmelizowana, a nadmiar płynów wyparuje (ok. 30 min.). Na koniec dodajemy ocet balsamiczny, 2 kostki czekolady i mieszamy. Smakujemy, w razie potrzeby przyprawiamy solą i pieprzem.
Tak przygotowaną konfiturę z cebuli możemy przełożyć do słoiczków, zamknąć na ciepło lub przechowywać w lodówce do 5 dni.
Smacznego!

Karmelizowana czerwona cebula z żurawiną i czekoladą
Karmelizowana czerwona cebula z żurawiną i czekoladą
Karmelizowana czerwona cebula z żurawiną i czekoladą
Karmelizowana czerwona cebula z żurawiną i czekoladą
Karmelizowana czerwona cebula z żurawiną i czekoladą
Karmelizowana czerwona cebula z żurawiną i czekoladą
Karmelizowana czerwona cebula z żurawiną i czekoladą
Karmelizowana czerwona cebula z żurawiną i czekoladą

 

14 comments

  1. dziękuje za ten przepis, link do Twojego bloga dam dzisiaj na moim ponieważ napisałam o cebuli, warto zajrzeć, pozdrawiam serdecznie
    jadwiga

      1. Aniu to właśnie taka mi wyszła. Robiłam pierwszy raz taki przepis i tak naprawdę nigdy nie jadłam cebulki w takiej postaci, dlatego miałam wątpliwości 🙂 Pozdrawiam

        1. Sama często modyfikuje proporcje, dodając więcej wina lub np. czosnku 🙂 ale i tak intensywność smaku zależy przede wszystkim od ostrości cebuli. Pozdrawiam słonecznie

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *