Karmelizowana czerwona cebula z żurawiną i czekoladą

Przepisów na karmelizowaną cebulę jest bardzo dużo, wiele z nich wypróbowałam. Cały czas poszukiwałam swojej receptury mieszając  w różnych proporcjach cukier, miód, porto lub ocet balsamiczny. Pewnego dnia z kuchennej półki przemówiła do mnie samotna deserowa czekolada… i tak oto powstał ten przepis. Karmelizowana cebula będzie wspaniałym dodatkiem do dań mięsnych, serów lub wytrawnych tart. Polecam :)

Karmelizowana czerwona cebula z żurawiną i czekoladą

Karmelizowana czerwona cebula z żurawiną i czekoladą

Składniki:
500 g czerwonej cebuli
2 kostki deserowej czekolady
2 łyżki oliwy
3 łyżki cukru muscovado
200 ml czerwonego wytrawnego wina
50 ml wody
3 łyżki octu balsamicznego
1/2 szklanki suszonej żurawiny
listek laurowy
sól, pieprz, czosnek granulowany

Wykonanie:
Cebulę kroimy w cienkie paseczki, podsmażamy na rozgrzanej oliwie do czasu, aż będzie miękka. Dusimy ją na bardzo małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy cukier, żurawinę, wino, wodę, listek laurowy, sól i pieprz. Mieszamy, dusimy, aż cebula będzie skarmelizowana, a nadmiar płynów wyparuje (ok. 30 min.). Na koniec dodajemy ocet balsamiczny, 2 kostki czekolady i mieszamy. Smakujemy, w razie potrzeby przyprawiamy solą i pieprzem.
Tak przygotowaną konfiturę z cebuli możemy przełożyć do słoiczków, zamknąć na ciepło lub przechowywać w lodówce do 5 dni.
Smacznego!

Karmelizowana czerwona cebula z żurawiną i czekoladą

Karmelizowana czerwona cebula z żurawiną i czekoladą

Karmelizowana czerwona cebula z żurawiną i czekoladą

Karmelizowana czerwona cebula z żurawiną i czekoladą

Karmelizowana czerwona cebula z żurawiną i czekoladą

Karmelizowana czerwona cebula z żurawiną i czekoladą

Karmelizowana czerwona cebula z żurawiną i czekoladą

Karmelizowana czerwona cebula z żurawiną i czekoladą

 

14 comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *