Keks z bakaliami

 

Keks z bakaliami

Keks z bakaliami

Składniki (forma keksowa):
250 g masła
200 g cukru
300 g mąki
400 g mieszanki bakalii
5 jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki rumu lub kilka kropli aromatu rumowego
szczypta soli

Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i sól.

Masło ucieramy z cukrem na gładką i puszystą masę.
Stopniowo dodajemy po jednym jajku, ucieramy do momentu aż masa je wchłonie i wbijamy kolejne.
Dodajemy rum albo aromat rumowy, stopniowo wsypujemy przesianą mąkę, mieszamy do połączenia składników.
Bakalie przesypujemy mąką, za pomocą łyżki łączymy z ciastem.

Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto, nacinamy wierz nożem. Pieczemy przez ok. 50 min.
Pod koniec pieczenia można nakłuć ciasto długim patyczkiem do szaszłyków i sprawdzić czy jest suchy :)

Upieczony keks wyjmujemy z papierem, studzimy na kratce.
Zawijamy w folię spożywczą na 2 dni.
Przed podaniem obficie oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Keks z bakaliami

Keks z bakaliami

Keks z bakaliami

Keks z bakaliami

Keks z bakaliami

Keks z bakaliami

Keks z bakaliami

Keks z bakaliami

12 comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *