Keks z bakaliami

Anka | Grudzień 5, 2012 | KOMENTARZE:12 Komentarze »

 

Keks z bakaliami

Keks z bakaliami

Składniki (forma keksowa):
250 g masła
200 g cukru
300 g mąki
400 g mieszanki bakalii
5 jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki rumu lub kilka kropli aromatu rumowego
szczypta soli

Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i sól.

Masło ucieramy z cukrem na gładką i puszystą masę.
Stopniowo dodajemy po jednym jajku, ucieramy do momentu aż masa je wchłonie i wbijamy kolejne.
Dodajemy rum albo aromat rumowy, stopniowo wsypujemy przesianą mąkę, mieszamy do połączenia składników.
Bakalie przesypujemy mąką, za pomocą łyżki łączymy z ciastem.

Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto, nacinamy wierz nożem. Pieczemy przez ok. 50 min.
Pod koniec pieczenia można nakłuć ciasto długim patyczkiem do szaszłyków i sprawdzić czy jest suchy :)

Upieczony keks wyjmujemy z papierem, studzimy na kratce.
Zawijamy w folię spożywczą na 2 dni.
Przed podaniem obficie oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Keks z bakaliami

Keks z bakaliami

Keks z bakaliami

Keks z bakaliami

Keks z bakaliami

Keks z bakaliami

Keks z bakaliami

Keks z bakaliami

Kategoria: Ciasta, Przepisy na Boże Narodzenie TAG: , , ,

12 Komentarze

  1. Basia pisze:

    Super przepis i jeszcze lepsze zdjęcia! :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

  2. dom po brzegi pisze:

    W Adwencie miałam nie jeść słodkiego ale… przecież muszę to wypróbować na Święta! Dzięki za przepis. I za odwiedziny u mnie :)

  3. Mmm, coś wspaniałego!!!!
    Dziękuję za odwiedzinki :)
    Czy masz obserwatorów, jak Cię obserwować na blogu? Czy tylko przez FB jest to możliwe?
    Miłego i spokojnego wieczorku :)

  4. Późno już, sklepu pozamykane a Ty mnie kusisz takimi cudownościami. No wiesz :-)

  5. tigi pisze:

    Po raz pierwszy piekłam. Cudownie pachnie i jest przepyszny.

  6. marta pisze:

    Po upieczeniu keks trzeba obowiązkowo trzymać zamkniętym przez 2 dni?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>