Knedle z morelami

Sierpień to miesiąc w którym rozpoczynam „produkcję” knedli. Na pierwszy ogień idą te z morelami, za chwilę ulepię w ilościach hurtowych ze śliwkami. Podam je otulone dobrym masłem i oprószone cukrem trzcinowym. Jak przystało na wierną wielbicielkę dań z ziemniaków zjem ich tylko „troszeczkę” bo takie są wyborne.

Mama za każdym razem powtarza, że do knedli najlepsze są ziemniaki stare, bo młode za słabo się kleją… Podobno im starsze tym lepsze. 🙂

Knedle z morelami
Knedle z morelami

Postanowiłam przepis ten wrzucić między innymi do kategorii desery 🙂
Bo są zjawiskowo pyszne, delikatne jak chmurka i słodkie jak całus ukochanej mamy.
Idealnie nadają się na podwieczorek lub deser.
Zapraszam.

Polecam również przepis na knedle z truskawkami

 

Składniki na ciasto:
500 g ugotowanych ziemniaków
1 + ok. ¼ szklanki mąki pszennej
1 jajko (wielkość M)
1 łyżka roztopionego masła (przestudzonego)
szczypta soli

Składniki na nadzienie:
14 małych, dojrzałych moreli
cukier trzcinowy lub biały

+ do polania roztopione masło

Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy.
Przeciskamy przez praskę na gładkie pure.
Morele myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, usuwamy pestki.

Blat i dłonie lekko oprószamy mąką.
Pure ziemniaczane przekładamy na blat, robimy otwór w który wlewamy roztopione masło, wbijamy jajko, wsypujemy mąkę, dodajemy sól.
Szybko zagniatamy tak aby ciasto być gładkie i jednolite. Powinno pozostać lekko klejące.
Ilość dodanej mąki zależeć będzie od gatunku użytych ziemniaków i robimy to trochę na „oko”.

Z ciasta formujemy gruby wałek, ostrym nożem odkrawamy mniejsze kawałki.
W razie potrzeby dłonie ponownie oprószamy mąką.
Kawałki ciasta rozpłaszczamy w dłoniach, na środku układamy połówkę moreli, posypujemy cukrem, nakładamy drugą połówkę, dokładnie sklejamy i formujemy kulę.

Gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 6 minut.
Ostrożnie odcedzamy.
Podajemy polane masłem i posypane cukrem lub miodem.

P.S.
Knedle ze zdjęć przygotowałam wieczorem, zamroziłam.
Przed sesją zamrożone wrzuciłam do wrzącej wody i gotowałam 6 minut.

Smacznego!

Knedle z morelami
Knedle z morelami
Knedle z morelami
Knedle z morelami

 

7 odpowiedzi do “Knedle z morelami”

  1. Coś pięknego, a tak dawno nie jadłam knedli, ani nawet pierogów a to są zdecydowanie moje ulubione smaki.
    Co do ziemniaków to faktycznie im starsze tym lepsze do wszystkiego. Klusek śląskich ani placków ziemniaczanych też mama nigdy z młodych ziemniaków nie robiła.

  2. Miłe Panie dziękuję za te wszystkie piękne słowa 🙂 Ta moja ziemniaczano – mączna dusza cały czas domaga się takich smaków. Niebawem zabieram się za przygotowanie knedli ze śliwkami 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *