Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami
Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami
Knedle ze śliwkami

 

Składniki na 25 knedli:
1 kg ziemniaków (np. odmiana Honorata, Bzura, Bryza)
250 g mąki pszennej
125 g mąki ziemniaczanej
2 jajka M
szczypta soli

Składniki na nadzienie:
25 śliwek średniej wielkości
2 łyżki cukru trzcinowego
1 płaska łyżeczka cynamonu
+
klarowane masło
2 łyżki wiórków kokosowych

 

Wykonanie knedli:
Do przygotowania knedli wybieramy ziemniaki mączyste (typ C), które po ugotowaniu rozsypują się a miąższ jest suchy.
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy ze skóry, przeciskamy przez praskę na gładkie pure.
Dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, jaja, sól i zagniatamy do połączenia składników.

Śliwki myjemy, nacinamy, usuwamy pestki.

Wyrobie ciasto wykładamy na oprószony mąką blat, formujemy gruby wałek, ostrym nożem odkrawamy równe kawałki.
Porcje ciasta rozpłaszczamy w dłoniach, na środku układamy śliwkę, do wnętrza owocu nasypujemy mieszankę cukru trzcinowego z cynamonem, sklejamy brzeg i formujemy kulę.
Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli.
Knedle ostrożnie wkładamy do wrzącej wody i gotujemy 4-5 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
Ostrożnie odcedzamy, układamy na talerzu i podajemy polane masłem klarowanym i wiórkami kokosowymi.
Smacznego!

Polecam do wypróbowana przepisy na knedle:
Knedle z morelami
Knedle z truskawkami

 

Knedle ze śliwkami
Knedle ze śliwkami
Knedle ze śliwkami
Knedle ze śliwkami
Knedle ze śliwkami
Knedle ze śliwkami

Jedna odpowiedź do “Knedle ze śliwkami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *