Kopytka z grzybami leśnymi

 

Kopytka z grzybami leśnymi
Kopytka z grzybami leśnymi

Składniki na kopytka:

0,5 kg ziemniaków (średniej wielkości)
1 szklanka mąki pszennej (+ do podsypania)*
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
szczypta soli

grzyby leśne ((podgrzybki, borowiki, koźlaki, maślaki, kurki)
50 ml białego wytrawnego wina
cebula
oliwa
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Wykonanie:
Grzyby oczyszczamy, myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Grzyby podsmażamy na rozgrzanej oliwie przez około 10 minut. Gdy będę już rumiane dodajemy wcześniej pokrojoną cebulę, przyprawy i podlewamy winem. Co jakiś czas mieszamy i gotujemy do momentu aż wino całkowicie wyparuje.

Kopytka:
Ziemniaki myjemy (nie obieramy) i gotujemy do miękkości przez około 30 minut. Obieramy, studzimy i przepuszczamy przez praskę. Na blat wysypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, sól, puree ziemniaczane, wpijamy jajko i szybko zagniatamy gładkie ciasto. * Jeśli ciasto klei się do rąk i stolnicy należy podsypać je mąką. Formujemy długie wałeczki o grubości ok. 1,5 cm. Kroimy na kopytka i gotujemy we wrzącej, osolone wodzie przez 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiam je łyżką cedzakową.

Kopytka wrzucam na patelnię do podsmażonych grzybów, mieszam i chwilę podgrzewam tak aby smaki się „przegryzły”.

Danie podaję przybrane gałązką tymianku. Smacznego 🙂

Kopytka z grzybami leśnymi
Kopytka z grzybami leśnymi
Kopytka z grzybami leśnymi
Kopytka z grzybami leśnymi

5 odpowiedzi do “Kopytka z grzybami leśnymi”

  1. Te zdjecia sa tak apetyczne, ze az mam od razu ochote biec do kuchni po widelec 🙂 Szkoda, ze to tylko internetowa fatamorgana i nie moge ich sprobowac naprawde… :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *