Kruche ciasto z malinami i bardzo lekką budyniową pianką

Pyszne ciasto z malinami, rozpływające się w ustach. Idealne połączenie smaków, lekko słodkiego ciasta z budyniową, słodką pianką i malinami. To chyba już ostatni przepis ze świeżymi malinami w tym roku. Przygotowałam je zgodnie z przepisem Doroty – wyszło idealne, niebiańskie co tu dużo pisać zachęcam do wypróbowania przepisu.

Kruche ciasto z malinami i bardzo lekką budyniową pianką
Kruche ciasto z malinami i bardzo lekką budyniową pianką

Przepis na ciasto podaję krok po kroku za Dorotą z Moje wypieki.

Składniki na kruche ciasto (forma o wymiarach 33 cm x 20 cm):
2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)
250 g masła lub margaryny, zimnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek

Owoce:
500 g malin
cukier puder do oprószenia

Wykonanie ciasta kruchego:
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać na stolnicę. Dodać masło pokrojone w kostkę, żółtka i szybko zagnieść. Podzielić na 2 części w proporcji 1/3 i 2/3, owinąć w folię spożywczą i zamrozić. Ciasto przygotowałam wieczorem, dzień wcześniej.

Następnego dnia:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury  190 stopni. Dno formy do pieczenia smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Na tarce ścieramy 2/3 część ciasta, wykładamy nim dno i lekko wyrównujemy wierzch. Pieczemy przez około 20 minut. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Składniki na delikatną budyniową piankę:
5 białek
1 szklanka drobnego cukru do wypieków (użyłam cukier puder)
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
1/2 szklanki oleju słonecznikowego

Wykonanie pianki:
Białka zaczynamy ubijać kiedy podpieczony spód jest wystudzony. Ubijamy je na sztywno – tzn. bardzo, bardzo sztywno, proponuję zrobić próbę i odwrócić miskę z pianą do „góry nogami”. Nie przerywając miksowania wsypujemy stopniowo, łyżka po łyżce cukier puder i cukier wanilinowy. Powinniśmy otrzymać ubitą pianę jak na bezę. Kolejnym składnikiem do zmiksowania jest proszek budyniowy (nie gotujemy go) i tu podobnie dodajemy go stopniowo w małych ilościach do całkowitego połączenia się z masą. Małą strużką wlewamy olej i miksujemy do połączenia.

Spód ciasta smarujemy ubitą pianą i wyrównujemy powierzchnię, układamy gęsto maliny (otworkami do góry) lekko wpychając w pianę.  Z zamrażalnika wyjmujemy drugą część ciasta (1/3), trzemy ją na grubych oczkach i posypujemy wierzch malin. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 35 minut.

Wierzch można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

Zachęcam do wypróbowania przepisów na ciasta kruche:
Przepis na domową szarlotkę – najlepszą pod słońcem

Ciasto kruche z brzoskwiniami i jabłkami pod lekką bezą

Kruche ciasto z malinami i bardzo lekką budyniową pianką
Kruche ciasto z malinami i bardzo lekką budyniową pianką
Kruche ciasto z malinami i bardzo lekką budyniową pianką
Kruche ciasto z malinami i bardzo lekką budyniową pianką

8 odpowiedzi do “Kruche ciasto z malinami i bardzo lekką budyniową pianką”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *