Makowiec na kruchym cieście

 

Makowiec na kruchym cieście

Makowiec na kruchym cieście

Ciasto (wymiar formy to 24 cm średnicy, 3 cm wysokości:
30 dag mąki pszennej
125 g masła
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru pudru
szczypta soli

Masa makowa:
700 g gotowej masy makowej
dodatkowo bakalie, orzechy, migdały
2 białka

Wykonanie ciasta kruchego:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy schłodzone, pokrojone masło, żółtka, proszek do pieczenia, cukier puder i sól. Zagniatamy gładkie ciasto.
Dzielimy na dwie porcje. Schładzamy w lodówce przez 30 minut.
Wierzch makowca udekorowałam gwiazdkami i odłożyłam tylko trochę ciasta.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Formę do tart smarujemy masłem, wykładamy schłodzonym ciastem, nakłuwamy widelcem, podpiekamy przez 10 minut.

Przygotowanie masy makowej:
Do maku dodajemy ubitą pianę z białek, bakalie, orzechy według uznania.

Przygotowanie makowca:
Na przestudzony spód wykładamy masę makową, wierzch dekorujemy np. gwiazdkami wyciętymi z ciasta. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 25-30 minut.
Całkowicie ostudzony makowiec lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!

Makowiec na kruchym cieście

Makowiec na kruchym cieście

Makowiec na kruchym cieście

Makowiec na kruchym cieście

Makowiec na kruchym cieście

Makowiec na kruchym cieście

 

 

 

18 comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *