Mazurek z konfiturą różaną i bezą

Z okazji świąt wielkanocnych życzymy,
aby nastrój tych świąt przybranych wiosenną radością
i beztroską utrwalił się w Waszych sercach na długi,
długi czas i pozostał z Wami także
w poświątecznej codzienności.

Mazurek z konfiturą różaną i bezą
Mazurek z konfiturą różaną i bezą

Nie przepadam za mazurkami, za ich sycącą słodkością. Mimo iż są niezwykle urocze i barwne, nie porywają mnie w świat kulinarnych doznań. W poszukiwaniu alternatywy dla tradycyjnego mazurka kajmakowego, przygotowałam wersję na kakaowym, kruchym spodzie z domowej roboty konfiturą z płatków róż i warstwą puszystej niczym chmurka bezy. Barwne warstwy idealnie się komponują. Zapraszam

 

Składniki na ciasto (mazurek o wymiarach 25x20cm):
160 g mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
120 g bardzo zimnego masła
50 g cukru pudru
3 łyżki kakao + 2 łyżki zimnej wody
2 żółtka (wielkość L)
+
200 g konfitury z płatków róży
3 łyżki konfitury malinowej
3 łyżki soku z cytryny

Składniki na bezę:
2 białka (rozmiar L, w temperaturze pokojowej)
100 g cukru pudru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

 

Wykonanie:

Spód do mazurka:
Przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, cukier, posiekane na małe kawałki masło, kakao, wodę i żółtka szybko zagnieść.
Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Schłodzone ciasto ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć drugim kawałkiem papieru, rozwałkować na format odpowiadający wymiarom formy.
Ciasto przełożyć do formy, usunąć papier leżący na wierzchu.
Palcami dopasować ciasto do formy, spód podziurkować widelcem.

Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni.
Piec przez 35 minut, wyjąć z piekarnika, odstawić do przestudzenia.

Białka w temperaturze pokojowej ubić na pianę, stopniowo wsypywać cukier nie przerywając ubijania.
Pod koniec dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej, miksować przez 1-2 min. do połączenia składników.

Do rondelka włożyć konfiturę z płatków róży, konfiturę malinową oraz wlać sok z cytryny. Podgrzewać chwilę do połączenia składników

Przygotowanie mazurka:
Piekarnik nagrzać do 120 stopni, podpieczony spód posmarować konfiturą różano-malinową, za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżki rozprowadzić bezę.
Ponownie wstawić do piekarnika i podpiec przez 15 minut.

Smacznego 🙂

 

Mazurek z konfiturą różaną i bezą
Mazurek z konfiturą różaną i bezą
Mazurek z konfiturą różaną i bezą
Mazurek z konfiturą różaną i bezą
Mazurek z konfiturą różaną i bezą
Mazurek z konfiturą różaną i bezą

 

 

 

4 odpowiedzi do “Mazurek z konfiturą różaną i bezą”

  1. Niezwykły. Ja w tym roku żadnego nie popełniłam, bo odbywałam wojaże i na gotowe wróciłam. Róża bardzo mnie zachęca do zapamietania tej receptury 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *