Muffiny wytrawne z dyni i sera koziego

Dziś przepis na blogu, na niezwykle pyszne i mięciutkie muffiny wytrawne. Do składników dodałam mąkę żytnią aby było bardziej zdrowo. Babeczki mogą być ciekawym pomysłem na śniadanie do pracy albo ciepłą kolację. Nie będę pisać o przecudnym kolorze bo widać go na zdjęciach. Napiszę tylko, że bardzo szybko zniknęły. Zapraszam do wypróbowania przepisu.

Muffiny wytrawne z dyni i sera koziego
Muffiny wytrawne z dyni i sera koziego

Składniki: (12 muffin)

1 szklanka pieczonej dyni*
1 szklanka mąki żytniej (Typ 720)
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki maślanki
7 łyżek oleju rzepakowego
2 jajka
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka papryki ostrej
1/2 łyżeczki pieprzu
ok. 100 g sera koziego

* Przepis na pieczoną dynię (klik).

Wykonanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól, paprykę, pieprz i dokładnie mieszamy. W drugiej misce łączymy mokre składniki: pieczoną dynię, mleko, olej, jajka i zmiażdżony czosnek. Do miski z suchymi składnikami wlewamy składniki z drugiej miski i łączymy je. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę ser kozi i delikatnie mieszamy. Formę do babeczek wykładamy papilotkami i nakładamy ciasto. Pieczemy przez 30-35 minut, aż będą rumiane.

Pod koniec pieczenia możemy nakłuć je patyczkiem i sprawdzić czy są już suche w środku.
Smacznego 🙂

Muffiny wytrawne z dyni i sera koziego
Muffiny wytrawne z dyni i sera koziego
Muffiny wytrawne z dyni i sera koziego
Muffiny wytrawne z dyni i sera koziego
Muffiny wytrawne z dyni i sera koziego
Muffiny wytrawne z dyni i sera koziego
Muffiny wytrawne z dyni i sera koziego
Muffiny wytrawne z dyni i sera koziego

7 odpowiedzi do “Muffiny wytrawne z dyni i sera koziego”

  1. To jest zjawisko nadprzyrodzone, jesienne muffiny mnie totalnie oczarowały. Właściwie widząc zdjęcia biorę je w ciemno ale po przeczytaniu, że są wytrawne (!!!!) uwielbiam je tym bardziej.

  2. Dynia sama w sobie jest zdrowa, ale jeszcze w połączeniu czosnkiem, papryką i bogatym w omega-3 olejem rzepakowym robi się z tego istna bomba odpornościowa 🙂 Super przepis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *