Naleśniki z dżemem czekowiśniowym

Do tej pory na blogu nie pojawił się mój wielokrotnie sprawdzony i ulubiony przepis na naleśniki. A więc nadrabiam zaległość i dodaję go do zakładki Naleśniki, placuszki, pancakes, bliny.
Tą samą od lat chochlą do zupy nabieram trochę ciasta naleśnikowego, równomiernie rozlewam po wysłużonej już patelni i smażę naleśniki cieniutkie, bo takie lubię najbardziej. Już po chwili widzę jak delikatna struktura ciasta rumieni się i z obrotem patelni ląduje na dużym talerzu… a teraz do wybory miód, konfitura, biały ser lub słodkie owoce. Jestem w naleśnikowy raju 🙂

Naleśniki z dżemem czekowiśniowym
Naleśniki z dżemem czekowiśniowym

Składniki (6 dużych naleśników):
1 szklanka mąki pszennej
2/3 szklanki mleka
2/3 szklanki wody mineralnej gazowanej
3 jaj (wielkość L)
2 łyżki oleju rzepakowego
szczypta soli
+ olej do smażenia

Wykonanie:
Do wysokiego naczynia wlać mleko, wodę mineralną, olej i wbić jaja, posolić.
Miksując robotem na najniższych obrotach stopniowo dosypywać mąkę.
Składniki dokładnie zmiksować aby nie było grudek.

Ciasto na naleśniki przykryć folią spożywczą i odstawić  na minimum 30 minut.
Na rozgrzanej patelni i niewielkiej ilości oleju smażyć z obu stron cieniutkie naleśniki.

Naleśniki podajemy ciepłe z ulubionymi dodatkami, np. domowymi dżemami i konfiturami.

Zapraszam do wypróbowania przepisów na domowe dżemy i konfitury:
Dżem czekowiśniowy
Dżem z zielonych pomidorów
Dżem jabłkowo-bananowy z goździkami
Dżem z mirabelek i lawendy

Smacznego!

Naleśniki z dżemem czekowiśniowym
Naleśniki z dżemem czekowiśniowym
Naleśniki z dżemem czekowiśniowym
Naleśniki z dżemem czekowiśniowym

 

 

11 odpowiedzi do “Naleśniki z dżemem czekowiśniowym”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *