Oponki serowe

 

Oponki serowe
Oponki serowe

Składniki na oponki serowe

(20 dużych oponek):
250g białego sera półtłustego
250g mąki pszennej
1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżki cukru pudru
4 żółtka
4 łyżki gęstej kwaśniej śmietany
2 łyżki masła
1 łyżka rumu, spirytus lub octu
szczypta soli
+ tłuszcz do smażenia (np. olej rzepakowy)

Wykonanie:
Masło rozpuścić i przestudzić.
Mąkę przesiać do miski, dodać biały ser, sodę, żółtka, śmietanę, masło, rum (spirytus lub ocet), sól. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypać lekko mąką.

Odrywać ciasto porcjami, wałkować na grubość ok. 1-1,5cm.
Wykrawać szklanką duże kółka, a w środku zrobić małą dziurkę za pomocą kieliszka lub nakrętki. Pozostałe po wycięciu fragmenty ciasta zagnieść ponownie.
Proponuję przygotować sobie wszystkie oponki i dopiero rozpocząć smażenie.

Oponki smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.
Najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe.

Smacznego!

Oponki serowe
Oponki serowe
Oponki serowe
Oponki serowe
Oponki serowe
Oponki serowe
Oponki serowe
Oponki serowe
Oponki serowe
Oponki serowe

 

 

 

 

 

 

23 odpowiedzi do “Oponki serowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *