Owoce pod owsianą kruszonką – crumble

W poszukiwaniu pełni kolorów i smaków lata wybrałam się wczoraj na targ.
Wędrowałam od straganu do straganu i upajałam się widokiem całej, soczystej
palety barw. Już wiedziałam co przygotuję na deser.

Jaką lubicie kruszonkę?
Bo ja lubię każdą kruszonkę chrupiącą z dużą ilością cukru jak i tę delikatną, sypką szybko rozpływającą się w ustach.
Tym razem postanowiłam mąkę zastąpić płatkami owsianymi a cukier puder – trzcinowym.

Owoce pod owsianą kruszonką – crumble
Owoce pod owsianą kruszonką – crumble

Deser przygotowałam w 4 kokilkach  o średnicy 8,5 cm.
Składniki:

Owoce:
100 g czereśni
100 g porzeczki czerwonej
100 g porzeczki czarnej
100 g dojrzałego, słodkiego agrestu

Kruszonka (chrupiąca o wyrazistej strukturze):
10 łyżek płatków owsianych
3 łyżki zimnego masła
6 łyżek cukru trzcinowego

Wykonanie:
Umyte i obrane owoce układamy w kokilkach lub naczyniu żaroodpornym.
Przykrywamy grubą warstwą wcześniej przygotowanej kruszonki.
Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni do złotego koloru.

Smacznego!

Owoce pod owsianą kruszonką - crumble
Owoce pod owsianą kruszonką - crumble
Owoce pod owsianą kruszonką - crumble
Owoce pod owsianą kruszonką - crumble
Owoce pod owsianą kruszonką - crumble
Owoce pod owsianą kruszonką - crumble
Owoce pod owsianą kruszonką - crumble
Owoce pod owsianą kruszonką - crumble
Owoce pod owsianą kruszonką - crumble
Owoce pod owsianą kruszonką - crumble
Owoce pod owsianą kruszonką - crumble
Owoce pod owsianą kruszonką - crumble

3 odpowiedzi do “Owoce pod owsianą kruszonką – crumble”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *