Pączki hiszpańskie, gniazdka

Są takie smaki, zapachy i obrazy, które bardzo mocno zapisują się w naszej pamięci. Uśpione na wiele lat nagle eksplodują z całą intensywną mocą swych barw, atakują nagle i nie pozwalają skupić się na niczym innym. Tak właśnie było pewnego sobotniego poranka gdy w rodzinnym mieście robiąc zakupy na targu spotkałam niezwykle urocze, wiekowe już małżeństwo. Właścicieli cukierni, którą regularnie odwiedzałam w dzieciństwie. Zamarłam i przeniosłam się w czasy pacholęcia kiedy ledwie sięgając rączką za lady kupowałam najpyszniejsze na świecie lody, jabłecznik i pączki gniazdka. Obrazy migały przed oczyma. Biała nieco już wysłużona lada z szybą, która zawsze skrywała największe skarby – torty, ciasta i inne różnorodne desery. Białe, gięte krzesła Thoneta, okrągły stoliczek ustawiony pod ścianą przy którym można było zasiąść i w skupieniu oddać się pałaszowaniu dopiero co zakupionego kawałka szarlotki. Wystrój daleki był od wiedeńskich cukierni ale to się wtedy nie liczyło.

Smak i zapach świeżo smażonych pączków otulił mnie i już nie chciał opuścić.
Ile ja bym oddała za chwilę w tamtym miejscy? 1000 całusów lub moc uścisków.
Niestety cukierni już nie ma, pozostały tylko wspomnienia.
Z całego tego roztargnienia nie przywitałam się, nie powiedziałam Dzień dobry.
Nie podziękowałabym za wszystkie te słodkie chwile.

Pączki hiszpańskie, gniazdka
Pączki hiszpańskie, gniazdka

Smak wspomnianych pączków hiszpańskich nie opuszczał mnie przez kilka dni. Z pomocą przyszła mi Olimpia i podesłała recepturę na smaczne i banalne w wykonaniu gniazdka. To pierwszy w tym roku słodki przepis na tłusty czwartek.
Gniazdka smaży się z parzonego ciasta, takiego samego jak na ptysie, eklery czy karpatkę.
Proces przygotowania składa się z dwóch etapów – zaparzania mąki wrzącą wodą z dodatkiem tłuszczu oraz stopniowemu dodawaniu jaj do nieco już przestudzonego ciasta. Pączki z tego przepisu są idealne, wyjątkowo delikatne i rozpływające się w ustach.

Do dekoracji przygotowałam trzy polewy z: cukru pudru i soku z cytryny, czekolady mlecznej i krówek
Polecam 🙂

Składniki na pączki hiszpańskie (ok 20 sztuk)*:

200 g mąki pszennej
100 g masła
1 szklanka wody (250 ml)
szczypta soli
4 duże jajka

* Moje pączki były niewielkie, takie na 2 kęsy. Ciasto wyciskałam z rękawa cukierniczego o małej końcówce, otrzymałam ok. 40 pączków.

Wykonanie pączków hiszpańskich:

Z papieru do pieczenia wycinamy 20 kwadratów o boku 12 cm.
Do rękawa cukierniczego montujemy dużą końcówkę z ząbkami.

Mąkę przesiewamy aby ją napowietrzyć.
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i sól. Składniki doprowadzamy do wrzenia.
Na gotującą wodę wsypujemy mąkę, dokładnie i energicznie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
Ciasto ucieramy do momentu aż zacznie odchodzić od ścianek garnka. Odstawiamy do przestudzenia.

Do schłodzonego ciasto kolejno wbijamy jaja i za pomocą miksera ucieramy do momentu aż ciasto będzie gładkie i miękkie.
Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy koła lub serduszka o średnicy ok 7 cm na wcześniej wycięte kwadraty.
Na rozgrzany olej ostrożnie wkładamy papierem do góry porcje ciasta.
Papier po chwili odkleja się od pączka i można bez problemu go usunąć.
Pączki smażymy z obu stron na złoty kolor. Do odwracania bardzo pomocne będą dwa długie patyczki do szaszłyków.
Usmażone gniazdka osączamy na papierowym ręczniku.

Polewy do pączków:

Polewa z cukru pudru (lukier):  ok. 60 g cukru pudru (przesianego) połączyć 1 łyżką soku z cytryny
Polewa czekoladowa: 50 g czekolady mlecznej posiekać na mniejsze kawałki, rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać 1 łyżkę śmietany lub mleka i wymieszać
Polewa korówkowa: 5-6 krówek posiekać na mniejsze kawałki, rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać 1 łyżkę śmietany lub mleka i wymieszać

Smacznego.

Pączki hiszpańskie, gniazdka
Pączki hiszpańskie, gniazdka
Pączki hiszpańskie, gniazdka
Pączki hiszpańskie, gniazdka
Pączki hiszpańskie, gniazdka
Pączki hiszpańskie, gniazdka
Pączki hiszpańskie, gniazdka
Pączki hiszpańskie, gniazdka
Pączki hiszpańskie, gniazdka
Pączki hiszpańskie, gniazdka
Pączki hiszpańskie, gniazdka
Pączki hiszpańskie, gniazdka
Pączki hiszpańskie, gniazdka
Pączki hiszpańskie, gniazdka

10 odpowiedzi do “Pączki hiszpańskie, gniazdka”

  1. Aniu nawet sobie sprawy nie zdajesz jaką mam teraz przez Ciebie ochotę na te pączki, jak nic muszę je zdziałać w najbliższym czasie 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

  2. Ja też pamiętam ten smak! Kojarzy mi się bardzo podobnie, jedyna różnica, że u mnie w mieście jest jeszcze ta stara cukiernia i czasem mogę spałaszować takie gniazdko 🙂 Pozdrawiam!

    1. Witam Aniu,
      Podaję przelicznik wag:
      1 szklanka mąki pszennej to 160g – 170g
      1 szklanka wody/mleka to 250 ml
      1 szklanka cukru to ok. 220g
      1 szklanka cukru pudru to 170g

      Pozdrawiam
      Ania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *