Pasta z wędzonej makreli

To smak mojego dzieciństwa, ulubiona pasta na chleb… hmmm, a może pasta jajeczna.
Ciężko podjąć decyzję.
Idealna do świeżego pieczywa i kubka kawy zbożowej.
Zawsze znika błyskawicznie na śniadanie lub kolację.

Pasta z makreli
Pasta z makreli

Składniki:
1 świeża, wędzona makrela
2 jaja ugotowane na twardo
1 korniszon
łyżka majonezu
świeży koperek
sól, pieprz

Wykonanie:
Makrelę dokładnie obieramy z ości i skóry.
Korniszona i jajko drobno siekamy.
Wszystkie składniki łączymy, przyprawiamy do smaku.

Smacznego 🙂

Pasta z makreli
Pasta z makreli

IMG_4347

 

10 odpowiedzi do “Pasta z wędzonej makreli”

  1. dla mnie to również smaki dzieciństwa, smaki, ale również zapachy i jedna z nielicznych potrwa wspólnie przygotowywanych z mamą:) zdjęcia jak zwykle piękne, nawet nie chodzi o to ,że są apetyczne,ale właśnie nostalgiczne:) wpisuje na listę zakupów makrelę:)pozdrawiam Basia

    1. Dobrze to ujęłaś, pasta jest banalna ale niesie za sobą nostalgię i wspomnienia. Jako mała dziewczynka uwielbiała przyglądać się jak mama dokładnie obiera makrelę z ości. Pamiętam jej gesty, ruchy jej dłoni. Jest w tych wspomnieniach coś magicznego 🙂 Pozdrawiam Basiu.

  2. Trafiłam tu dzisiaj pierwszy raz i jestem zauroczona 🙂 Piękne zdjęcia, świetne przepisy 🙂 Będę zaglądać!!! Pozwoliłam sobie umieścić link do Twojej strony na moim blogu 🙂 Pozdrawiam Iwona 🙂

  3. Właśnie takie przepisy lubię – z nutką wspomnień 😉 W sumie to zapomniałam o tej paście, o tym, jaka jest dobra. Dziękuję za przypomnienie! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *