Zapiekane patisony

 

Zapiekane patisony
Zapiekane patisony

Składniki:

2 średnie patisony (z miękką skórką)
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
2 średnie pieczarki
1 mięsisty pomidor
por (kawałek, ok. 5 cm)
mała cebula
2 łyżki kaszy kuskus
3 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, papryka ostra i słodka, kolendra

Wykonanie:

Patisony myjemy i odcinamy wierzch z ogonkiem. Łyżeczką usuwamy pestki i gąbczasty miąższ.
Gotujemy je przez 10 minut w lekko osolonej wodzie, studzimy.

Papryki i pieczarki kroimy w drobną kostkę, por i cebulkę w piórka podsmażamy na oliwie. Co jakiś czas mieszamy, przyprawiamy do smaku. *

Zaparzamy pomidora i obieramy go ze skóry. Kroimy w kostkę i wrzucamy do smażących się warzyw. Mieszamy.

Kaszę kuskus zalewamy wrzącą wodą (przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu). Odcedzamy, dodajemy do farszu na patelni.

Patisony i odcięte wierzchy nacieramy oliwą i oprószamy delikatnie solą. Nadziewamy farszem i zapiekamy w piekarniku przez 30 min. w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!

* mój farsz zrobiłam dość pikantny bo patisony są bardzo delikatne w smaku

Zapiekane patisony
Zapiekane patisony
Zapiekane patisony
Zapiekane patisony
Zapiekane patisony
Zapiekane patisony

8 odpowiedzi do “Zapiekane patisony”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *