Pesto z bazylii, mozzarelli i orzechów laskowych

 

Pesto z bazylii, mozzarelli i orzechów laskowych
Pesto z bazylii, mozzarelli i orzechów laskowych

Składniki:

listki z jednego pęczka bazylii
ser mozzarella
10 orzechów laskowych
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy extra vergine
pieprz, sól

Wykonanie:

Orzechy laskowe siekamy nożem na drobne kawałki i odstawiamy.
Pesto możemy przygotować za pomocą melaksera lub blendera, ja posłużyłam się blenderem. A więc do miski wrzucamy listki bazylii, ser mozzarella, ząbki czosnku, oliwę oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy pokrojone orzechy i mieszamy.
Pesto przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce.

Sos pesto jest idealnym dodatkiem do makaronu, sałat, pomidorów czy krakersów.
Smacznego!

Pesto z bazylii, mozzarelli i orzechów laskowych
Pesto z bazylii, mozzarelli i orzechów laskowych
Pesto z bazylii, mozzarelli i orzechów laskowych
Pesto z bazylii, mozzarelli i orzechów laskowych
Pesto z bazylii, mozzarelli i orzechów laskowych
Pesto z bazylii, mozzarelli i orzechów laskowych
Pesto z bazylii, mozzarelli i orzechów laskowych
Pesto z bazylii, mozzarelli i orzechów laskowych
Pesto z bazylii, mozzarelli i orzechów laskowych
Pesto z bazylii, mozzarelli i orzechów laskowych
Pesto z bazylii, mozzarelli i orzechów laskowych
Pesto z bazylii, mozzarelli i orzechów laskowych
Pesto z bazylii, mozzarelli i orzechów laskowych
Pesto z bazylii, mozzarelli i orzechów laskowych
Pesto z bazylii, mozzarelli i orzechów laskowych
Pesto z bazylii, mozzarelli i orzechów laskowych
Pesto z bazylii, mozzarelli i orzechów laskowych
Pesto z bazylii, mozzarelli i orzechów laskowych

14 odpowiedzi do “Pesto z bazylii, mozzarelli i orzechów laskowych”

  1. Zdjęcia są przecudowne i takie gustowne! No i to pesto, wkrótce Cię zrobię! Jak długo może stać w słoiczku?…. Apropo zdjęć, czy mogę wiedzieć jakiego używasz obiektywu i programu do przeróbki zdjęć? Będę wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam, Żaneta

    1. Żaneto pesto przechowuje w lodówce do 5 dni – dłużnej się jeszcze nie uchowało bo szybko znika jako dodatek do makaronów lub pomidorów. Proponuję na wierzch wlać trochę oliwy aby powstała taka „warstwa ochronna.”
      Obiektyw to Canon kit 18-135 a korekta w Camera raw. 🙂

    1. Pesto jest pyszne. Obok mojego domu rośnie leszczyna i tak od kilku dni kusiła mnie swoimi orzeszkami. No cóż małymi krokami idzie do nas jesień 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *