Pieczona aromatyczna marchewka

Odwiedzam targ i osiedlowy warzywniak z utęsknieniem wypatruję młodych, naszych warzyw.
Czule myślę o jędrnej, cudnie pomarańczowej marchewce.
Niestety muszę obyć się jeszcze smakiem i na pocieszenie kupuję zeszłoroczną.

Pieczona aromatyczna marchewka
Pieczona aromatyczna marchewka

Uwielbiam pieczoną marchewkę na ostro i słodko.
Czasem podaję ją do obiadu, a czasem na lekką kolację i wtedy zjadam ją sama z nikim się nie dzieląc 🙂
Jutro przygotuję ją ponownie.

Składniki:
500 g marchewki
sok wyciśnięty z pomarańczy
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka miodu
szczypta przyprawy garam masala
kawałek papryki chili
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:
Sok, oliwę, miód, garam masala, posiekaną paprykę chili, sól i pieprz łączymy.
Marchewkę obieramy i kroimy wzdłuż na 4 części.
Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną marynaty, układamy marchewki i polewamy pozostałą zalewą.
Pieczemy przez ok. 30 min. (do momentu aż będą miękkie) w temperaturze 180ºC.

W trakcie pieczenia ostrożnie wyjmuję naczynie z piekarnika aby przemieszać marchewkę, tak aby zapiekła się z każdej strony.

Smacznego 🙂

Pieczona aromatyczna marchewka
Pieczona aromatyczna marchewka
Pieczona aromatyczna marchewka
Pieczona aromatyczna marchewka

 

 

9 odpowiedzi do “Pieczona aromatyczna marchewka”

  1. Nie szaleję z marchwią, bo musiałabym ją sama zjadać ale widzę, że można zjeść samemu 😀
    Tylko zgooglam jak zrobić garam masala :p
    Zapisuję!

  2. Apetyczne cudo 🙂 Choć jeśli o dobór oleju chodzi to wolę rzepakowy niż oliwę – oliwa ma charakterystyczną goryczkę, która moim zdaniem nie pasuje do marchewkowej słodyczy, olej rzepakowy jest bardziej neutralny 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *