Pieczona dynia

Kupiłam dynię na targu, przytargałam do domu i wpatrywałam się w nią bez końca. Podziwiałam jej rubensowskie kształty i ognisty, rozgrzewający kolor – mój ulubiony. Już wiedziałam do czego ją wykorzystam… ale najpierw ją upiekłam z dodatkiem aromatycznych przyprawach.
Ten wpis na blogu to taki przepis bez przepisu bo nie ma ograniczeń jakie i ile dodacie przypraw. Na pewno podczas pieczenia rozkoszne zapachy będą unosić się w całym domu, a potem upieczoną, ciepłą będziecie wyjadać z chrupiących skórek.

Bynajmniej ja tak robię 🙂
Zapraszam na nowy przepis na blogu.

Pieczona dynia
Pieczona dynia

Składniki:
dyna np. hokkaido
ulubione przyprawy (np. kmin rzymski, kolendra, chili, papryka słodka, gałka muszkatołowa, czarny pieprz)
oliwa
sól

Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.
Dynię umyć, osuszyć, przekroić na pól, usunąć włóknisty miąższ i pestki. Pokroić na plastry o grubości około 2 cm lub w kostkę. Oliwę połączyć z przyprawami, solą, pieprzem i natrzeć każdy kawałek. Dynię ułożyć na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do miękkości przez 35 -50 minut w temperaturze 200 stopni.

Dynię piekłam ze skórą aby nie rozleciała się podczas pieczenia.
Smacznego!

Pieczona dynia
Pieczona dynia

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *